Amerika Genelkurmay Başkanı İsrail’e gitti: İran’a karşı işbirliği görüşüldü

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley İran’ın nükleer silahlanmasına karşı işbirliği konusunda müzakereler için İsrail’de temaslarda bulundu.

Milley’nin önceden duyurulmayan ziyareti, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrail, Mısır ve Ürdün gezisinden önce düzenlendi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ofisinin aktardığına göre İsrailli bakan, ABD Genelkurmay Başkanı Milley’ye, „İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek için kesintisiz işbirliği gerekiyor“ dedi.

Milley, İsrail’de kamuoyuna açık bir konuşma yapmadı. Milley’nin sözcüsü, ABD Genelkurmay Başkanı’nın İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ile yaptığı görüşmede bölgesel güvenlik meselelerini ve „İran’ın oluşturduğu tehditlere karşı savunma koordinasyonunu“ ele aldığını söyledi.

2015 nükleer anlaşmasını yenilemek için müzakerelerin durduğu dönemde Batılı ülkeler, Tahran’ın potansiyel olarak bomba üretebilecek teknolojilerde ilerleme kaydettiğini söylüyor. Tahran ise böyle bir planı olduğunu reddediyor.

Ocak ayında ABD ve İsrail, binlerce askeri kuvvetin, bir düzine geminin ve nükleer kapasiteli bombardıman uçakları da dahil 142 uçağın katıldığı bir tatbikat düzenledi. ABD’li bir yetkili bu tatbikatı, müttefiklerin bugüne kadarki en önemli ortak askeri tatbikatı olarak tanımladı.

Milley’in gezisi aynı zamanda Batı Şeria’da şiddet olaylarının arttığı bir döneme denk geliyor.

Müslümanlar’ın kutsal ayı Ramazan ve Yahudiler’in Hamursuz Bayramı öncesinde şiddet olaylarının tırmanması kaygıları arttırırken, ABD, Ürdün ve Mısır taraflara sükunet çağrısında bulundu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 2023’ün başından bu yana silahlı kişiler ve siviller de dahil en az 62 Filistinli’nin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail resmi rakamlarına göre, aynı dönemdeki Filistin saldırılarında 13 İsrailli ve bir Ukraynalı turist öldü.

IAEA Başkanı Grossi İran’a gitti

Öte yandan bugün Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran’a gitti.

Diplomatlar, Grossi’nin İran ziyaretinde Tahran’ı Birleşmiş Milletler gözlemcisine bildirilmemiş bölgelerde bulunan uranyum izlerine dair bir soruşturmada işbirliği yapmaya zorlamayı amaçladığını söyledi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA, Grossi’nin iki günlük bir ziyaret için Tahran’a vardıktan sonra İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami ile görüştüğünü bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami ile görüştü
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami ile görüştü

IRNA daha fazla ayrıntı vermeden, „Bu toplantıların gündeminde, kalan garanti konuları ile İran ile IAEA arasındaki teknik ve yasal anlaşmazlıklar yer alıyor“ dedi.

IAEA, İran’ın bildirilmemiş üç bölgede bulunan uranyum izleriyle ilgili yıllar süren bir soruşturmasını engellediğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler gözlemcisinin 35 ülkeden oluşan yönetim kurulu, geçen Kasım üç ayda bir yaptığı son toplantısında Tahran’ın soruşturmada acilen işbirliği yapmasını emreden bir karar almıştı.

 

/VAO/

İlginizi çekebilir