Amerik: El Kaide’nin yeni lideri Seyfül Adil İran’da barınıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, El Kaide’nin yeni fiili lideri Seyfül Adil’in İran’da olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler’in aşırılık yanlısı gruplarla ilgili 13 bat 2023 tarihli raporunu teyit etmiş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’un „değerlendirmesinin BM’ninki ile uyumlu olduğunu“ ve Adil’in İran’da bulunduğunu belirterek, bunun „İran’ın terörizme verdiği geniş kapsamlı desteğin, bölgedeki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinin bir başka örneği olduğunu“ söyledi.

Washington’ın onayı, BM Güvenlik Konseyi izleme ekibi tarafından Pazartesi günü yayınlanan El Kaide ve IŞİD’den kaynaklanan tehditlere ilişkin ayrıntılı bir değerlendirmenin ardından geldi. Rapor söz konusu örgütlerin nerelerde üslendikleri, liderlik ve organizasyon yapısı ile ilgili son durumlarını ele alıyordu.

Benzer haberler

Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi

İngiltere Kralı 3. Charles, göçmenlerin Ruanda’ya…

On yıllardır El Kaide içinde olan ve FBI tarafından aranan 62 yaşındaki Adil, eski El Kaide llideri Eymen el- Zevahiri’nin geçen yaz Afganistan’da bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesinden bu yana bu fiili olarak burolü üstlendiğine inanılıyor.

Raporda, Adil’in 2011’de Usame Bin Ladin’in öldürülmesinden bu yana İran’da yaşadığı, ancak ülke içindeki faaliyetleri hakkında çok az bilgi olduğu belirtiliyor. Ağustos 2020’de İsrail ajanlarının Tahran’da üst düzey bir El Kaide üyesini öldürdüğüne inanılıyor, ancak İran örgüt üyelerinin ülkedeki varlığını yalanladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan ise attığı bir tweet’te ABD’ye „başarısız İranofobi oyununu durdurma“ çağrısında bulunarak, “El Kaide’yi İran’a bağlamak apaçık saçma ve temelsizdir. El Kaide ve DEAŞ’ı yaratanlardan dünya çapında terörü yaymanın hesabı sorulmalıdır. Yanlış adres vermeyin!“ dedi.

 

/rd/

İlginizi çekebilir