Amberin Zaman: Mazlum Kobani ile Bafıl Talabani Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etti

Al-Monitor yazarı da olan, Kürt sorununu yakından izleyen, tanınmış gazeteci Amberin Zaman, Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani’nin  YNK lideri Bafel Talabani ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret ettiğini bildirdi.

Zaman,  Al-Monitor’daki yazısında , ziyaretinin amacını ise BAE’nin Rojava Özerk Yönetim ile Esad rejimi arasında ‚arabuluculuk‘ yapmasını sağlamak olarak açıkladı..

“Al-Monitor’un edindiği bilgiye göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt liderliğindeki yönetim, ABD’ye olan güvenin azalması ve Arapların Şam’a uzanması nedeniyle Suriye rejimiyle bir anlaşma yapmak için Birleşik Arap Emirlikleri’nden yardım istiyor“ diyen Zaman, ziyaretin Türkiye’nin Mazlum Kobani’ye Süleymaniye Havaalanında düzenlediği saldırıdan önce gerçekleştiğini bildirdi.

“Kobani’nin 29 Mart’ta Abu Dabi’ye başkan yardımcısı olarak atanan BAE’nin ulusal güvenlik danışmanı Tahnoun bin Zayed al Nahyan ile bir araya geldiğini“ yazan Amberin Zaman, BAE yetkililerinin ise böyle bir görüşmeyi yalanladıklarını duyurdu.

Talabani’nin ofisi de Al-Monitor’un sorularına yanıt vermedi.

Öte yandan Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetim’in dışişleri komisyonu eş başkanı Bedran Ciya Kurd, BAE’nin Suriyeli Kürtlerin Esad rejimi ile bir anlaşma yapmasına yardımcı olmakla ilgilendiğini doğruladı. 28 Nisan’da Kamışlı’da Al-Monitor’a konuşan Kurd, „Yardım etmeye hazır olduklarını söylediler ancak şu ana kadar bunun için bir programımız (yol haritamız) yok“ dedi. „Şam ile müzakerelerde rol oynamalarını istiyoruz“ diyen Kurd, Kobane’nin yakın zamanda BAE’ye gidip gitmediği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Zaman’ın yazısının tamamı için:

https://www.al-monitor.com/originals/2023/05/syrias-kurds-turn-uae-ease-tensions-assad#ixzz80jTCFdiC

 

İlginizi çekebilir