Almanya’da koalisyon hükümetinde vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran reform konusunda görüş ayrılığı çıktı

Almanya’da hükümet yabancıların vatandaşlığa geçişini kolaylaştıracak yasanın hazırlıklarında sona yaklaşırken, hükümetin küçük ortağı Hür Demokratlar süreci ertelemenin yollarını arıyor.

Liberal politikaları savunan iş dünyasına yakın Hür Demokrat Parti’nin (FDP) bazı kıdemli milletvekilleri vatandaşlık reform planlarında geri adım atmaya yöneldi.

FDP Genel Sekreteri Bijan Dijr-Saraj pazartesi günü Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada „Şimdi vatandaşlığa geçişi kolaylaştırmanın zamanı değil.“ ifadelerini kullandı.

„Yasa dışı göçle mücadele ve geri gönderimlerle ilgili henüz bir gelişme yok“ diyen Saraj koalisyonun vatandaşlıkla ilgili adım atmadan önce yasa dışı göç konusuna el atması gerektiğini belirtti.

Federal Parlamento Savunma Komitesi Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann da bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada Almanya’da uzun yıllardır yaşayan ve çalışanların daha hızlı entegre edilmeye hakkı olduğunu kabul etmekle birlikte ilk önce yasa dışı göç ve geri gönderme konusunun ele alınması gerektiğini görüşünü tekrarladı.

Başbakan Scholz koalisyonunun merkez sağ eğilimli siyaset yürüten küçük ortağının, son dönemde kamuoyu yoklamalarında zor duruma düşmesinin ardından yön değiştirdiği belirtiliyor.

Partililer koalisyon anlaşmasındaki „yasa dışı göçün etkin şekilde azaltılması“ taahhüdüne işaret ederek bu cephede çok az şey yapıldığını vurguluyor.

Vatandaşlık bekleme süresinin kısaltılması ve çifte vatandaşlığa izin

Hükümetin Sosyal Demokrat Partili Başbakanı Scholz ve aynı partili İçişleri Bakanı Nancy Fraeser geçtiğimiz günlerde vatandaşlığa geçişi kolaylaştıracak yasa tasarısına dair çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu duyurmuştu.

Alman vatandaşlığına hak kazanabilmek için gereken süreyi azaltacak tasarıya göre beş yıl yasal oturum ya da özel durumlarda üç yılın tamamlanması şartı getirilecek.

Halen vatandaşlığa hak kazanmak için sekiz, özel durumlarda da altı yıl şartı uygulanıyor.

Koalisyon hükümeti ayrıca geçen yıl çifte vatandaşlık için getirilen kısıtlamalardan da vazgeçilmesini öngörüyor.

Halen Avrupa Birliği ve İsviçre dışındaki ülkelerden gelen birçok kişi Alman vatandaşlığını alabilmek için, bazı istisnalar haricinde, diğer vatandaşlığından vazgeçmek durumunda.

Ülkedeki merkez sağ muhalefet ise her iki plana da, yani vatandaşlık için bekleme süresinin kısaltılmasına ve çifte vatandaşlığa izin verilmesine karşı çıkıyor.

/euronews/

İlginizi çekebilir