Almanya ve Irak başbakanları bir araya geldi

Almanya ve Irak başbakanları bir araya geldi. Görüşmede enerji, Ezidi göçmenler ve çalınan tarihi eserlerin iadesi ve çalınan paralar gibi konular gündeme geldi. Irak Başbakanı es-Sudani “Almanya’nın deneyimlerinden faydalanacağız” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani, Dışişleri, Sanayi, Göç ve Göçmen Bakanı, bazı danışmanlar ve iş insanlarından oluşan bir heyetle Almanya’yı ziyaret etti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ziyareti kapsamında bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Görüşme ardından iki ülke lideri ortak basın açıklaması düzenledi.

Ortak açıklamada ilk önce söz alan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, IŞİD saldırılarının başlaması ile birlikte Irak’a sundukların desteğin genişleyerek devam edeceğini söyledi.

Scholz ortak çalışmaların devamı için Irak ile bir dizi mutabakat imzaladıklarını kaydetti.

Desteklerinden ötürü Almanya’ya teşekkür eden Irak Başbakanı Sudani ise Almanya’nın deneyimlerinden faydalanacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ziyaret, Irak ve Almanya arasında stratejik ilişkilerin kurulmasının başlangıcı olacak. Almanya, çalınan paralar ve tarihi eserlerin iadesinde Irak’a yardımcı olacak.”

Sudani “Irak’ta yabancı yatırımcıların önündeki engelleri kaldıracağız” derken, Sholz ise  “ Irak’ta kurulan yeni hükümetin reformlarını destekliyoruz” dedi.

Basın açıklamasında ayrıca görüşmede enerji konusunun da gündeme geldiği belirtildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz “Birçok Avrupa ülkesi gaz sıkıntısı çekiyor, bu yüzden Almanya gaz satın almak için başka kaynaklar bulmak istiyor” dedi. Alman Başbakan  Irak’ın bölgede uzlaşmayı sağlamlaştırmada oynayacağı önemli bir role sahip olduğunun altını çizdi.

İklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Irak olduğunu kaydeden Scholz, “Almanya iklim konusundaki deneyimlerini Irak ile paylaşacak” ifadelerini kullandı.

Almanya Irak arasında imzalanan mutabakatlar

Irak Başbakanı Muhammed es- Sudani dün Almanya ziyaretine ilişkin Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye ilişkin açıklamada bulunmuştu.

Almanya ile imzalamayı planladıkları mutabakatlara değinen Sudani, “Bu mutabakatların en önemlilerinden biri de Elektrik Bakanlığı ile ilgili. Bunun, Irak elektrik sektörünün üretim, iletim ve dağıtımı sektörlerinin iyileştirilmesinde rol oynaması bekleniyor” dedi.

“Almanya ile bazı mutabakatlar imzalanacak”

Bu ziyaret için ön hazırlıkların yapıldığını kaydeden Sudani, “Elektrik enerjisi üretimi, gaz üretimi ve petrokimya sektörü alanlarında bu ziyaret için ön hazırlıklar yapıldı. Alman bakanlarla cuma günü imzalanacak bir dizi mutabakat zaptı var” diye belirtti.

“Almanya, IŞİD’e karşı savaşta Irak’ı destekledi”

Irak-Almanya ilişkilerine değinen Sudani, “Almanya ve Irak arasında iyi ilişkiler var. Almanya, IŞİD’e karşı savaşta Irak’ı destekledi. Şu anda da danışmanlardan oluşan bir Almaya ekibi Irak’ta. Almanya, siyasi olarak da Irak’ın istikrarını ve birliğini destekleyen ülkelerden biri oldu ve 2003’ten bu yana siyasi ve demokratik hareketi destekledi. Bunların tümü temel ve bu ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz. Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) içerisindeki rolünün farkındayız. Almanya, iletişim ve ekonomik kalkınma için ufuk açması beklenen söz ettiğimiz sektörlerin yanı sıra en güçlü 4’üncü ekonomi durumunda” şeklinde konuştu.

“Almanya’nın Ezidilere verdiği desteği takdir ediyoruz”

Sudani, Almanya’nın Ezidi katliamını soykırım olarak tanımaya ilişkin çabalarına ilişkin olarak da “Irak, IŞİD’in saldırıları ve suçlarıyla karşı karşıya kalan Ezidi toplumun haklarını güvence altına almak ve haklarını iade etmek için hükümet ve parlamento aracılığıyla bir dizi karar aldı ve yasalar çıkardı. Son zamanlarda da uzun süredir beklenen bir kararla Ezidilere topraklarının tapularını verdi. Almanya’nın Ezidi toplumuna verdiği desteği kesinlikle takdir ediyoruz. Ezidilere karşı işlenen suçları kınayan ve bu toplumu destekleyen girişimleri memnuniyetler karşılarız” ifadelerini kullandı.

 

/kaynak: rûdaw/

İlginizi çekebilir