Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir: Türkiye sağa kaydı

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, Türkiye’de dün yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleriyle ilgili değerlendirmesinde Millet İttifakı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanması durumunda bile, “son derece bölünmüş bir ülke” ile karşı karşıya kalacağını belirtti. Özdemir, Meclis seçimlerinin geçici sonuçlarının da TBMM’yi şimdiye dek olmadığı kadar muhafazakâr bir hale getirdiğini söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre, Yeşiller partili politikacı, ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın ikinci turda belirleyici konuma geldiğini, bunun da Türkiye’nin ne kadar sağa kaydığının bir başka göstergesi olduğunu söyledi.  Özdemir, Meclis aritmetiğindeki sağa kayışın “kadın hakları, LGBTİ hakları, insan hakları ve azınlık hakları açısından kesinlikle iyi bir haber olmadığını” kaydetti.

“Adil olmayan bir ortamda gerçekleşti”

Benzer haberler

HRW: Türkiye’nin işgal ettiği ‘Güvenli…

ABD, İsrail’i ‘soykırım’ ile suçlayan BM raporunu…

Seçimde hile ve usulsüzlük yapıldığına dair elde bir veri bulunmadığını, ancak seçimlerin adil olmayan bir ortamda gerçekleştiğini savunan Özdemir, adayların medyaya adil şartlarda erişiminden bahsedilemeyeceğine, ayrıca muhalif politikacılarla gazetecilerin bir bölümünün hapis ya da sürgünde olduğuna işaret etti.

Almanya’daki seçim sonuçlarına da değinen Özdemir, Almanya’daki pek çok Türk seçmenin Erdoğan için oy kullanmasında Almanya’daki entegrasyon politikalarının başarısızlığının da rol oynadığını söyledi. Geçmişte Türkiye kökenlilere yönelik kapsayıcı politikalar izlenmediği eleştirisinde bulunan Özdemir, Almanya’daki tüm demokratik partilere, “Bir yandan demokratmış gibi yapıp diğer yandan aşırı milliyetçi, köktenci tutumlara destek verme oyununun bir parçası olmaktan vazgeçin” çağrısı yaptı.

 

/T24/

 

İlginizi çekebilir