Almanya: Federal Meclis, IŞİD’in Ezidilere yönelik suçlarının ‘soykırım’ olarak tanınmasını öneren tasarıyı görüşüyor

Almanya Federal Meclisi’nde, Ezidi Kürtlere yönelik IŞİD’in işlediği suçların “soykırım” olarak tanımasına yönelik teklif görüşülüyor. Oturumda Ezidi Miri Şeyh Hazım Tahsin Beg, Ezidi şahsiyetler ve soykırım mağdurları da hazır bulunuyor.

Alman Federal Meclisi, koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), muhalefetteki Birlik partilerinin hazırladığı ve Ezidilere yönelik IŞİD’in işlediği suçları soykırım olarak kabul edilmesini içeren teklif için toplandı.

Oturuma Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg, Ezidi Ruhani Meclisi üyeleri ve soykırımın canlı tanıkları da katılıyor.

“IŞİD’in amacı Ezidileri yok etmekti”

Taslak metinde, “Alman Parlamentosu, IŞİD adlı örgütün Irak ve Suriye’de işlediği suçların kurbanlarını saygıyla anıyor. Ayrıca, IŞİD terör örgütünün yüz binlerce insana çektirdiği acıları kabul ediyor” deniliyor.

IŞİD’in Ezidi Kürtlere saldırma amacına değinen taslakta, “IŞİD’in amacı Ezidi toplumunu yok etmekti. Özellikle 2014 yılında 5 bini aşkın Ezidi IŞİD işkencesine maruz kaldı ve vahşice öldürüldü” ifadelerine yer veriliyor.

Metinde, Almanya Parlamentosu’nun Ezidi Kürtlere karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıması konunda Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) değerlendirmesini göz onunda bulundurması talep ediliyor.

 

/rd/

İlginizi çekebilir