Scholz: Putin’in Ukrayna’daki savaşı kazanamayacağından eminim

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’daki savaşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kazanamayacağından “emin” olduğunu açıkladı.

İsviçre’de gerçekleşen Davos Ekonomik Forumu’nda konuşan Alman Şansölye, “Putin savaşı kazanmamalı ve kazanmayacağına eminim. Savaşı kazanamayacak” dedi.

Üç aydan fazla süredir Rusya’nın Ukrayna işgalinde “stratejik hedeflerini hala gerçekleştiremediğini” söyleyen Alman lider, “Şu anda Ukrayna’nın istilası savaşın başladığı günlerden daha uzak görünüyor” ifadelerini kullandı.

“Putin barışı dikte edemeyeceğini anlamalı”

Bunun hem Ukrayna güçlerinin “etkileyici” direnişi hem de Batılı müttefiklerin Kiev’e askeri yardım da dahil verdiği destek ve Moskova’ya eşi görülmemiş yaptırımların uygulanması sayesinde olduğunun altını çizdi.

Benzer haberler

“NATO’nun savaşa dahil olmasına neden olacak hiç bir şeyi yapmıyoruz. Çünkü bu nükleer güçlerin karşı karşıya gelmesi anlamına gelir” diyerek konuşmasını sürdüren Scholz, “Ama Putin’in barışı dikte edemeyeceğini anlaması lazım. Bunu Ukrayna ve biz kabul etmeyeceğiz. Bence Putin’in Ukrayna’nın direncini kıramayacağını anladıktan sonra barış müzakerelerine başlayacağı çok açık” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın özellikle doğusunda yoğunlaşan çatışmalarda Rus ordusu Severodonetsk şehrini ele geçirmek için bastırıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, güçlerin eşitlenmesi için Batılı müttefiklerinden ağır silah yardımında bulundu.

Şansölye Scholz ise Ukrayna, Polonya, Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkelerine savaş tankları gibi ağır silahların gönderilmesine karşı olduğu için aldığı eleştirileri yanıtlamadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, bu konudaki rahatsızlığını Davos’ta yaptığı konuşmada dile getirerek, “Ukrayna’nın kendini savunmasında Alman hükümetinin ağır silah bulunması için harcadığı eforu memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat bunun neden bu kadar karmaşık olduğunu anlamıyorum” dedi.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir