Ali el Hemdan davasında ‘kurşun sekti’ raporuna soruşturma: İki polis ifade verdi

Adana polis tarafından öldürülen 17 yaşındaki Ali el Hemdan cinayetinde kriminal polis laboratuvarında hazırlanan ‘kurşun sekti’ raporuyla ilgili başlatılan soruşturmada iki polis ifade verdi.

Adana’da polisin açtığı ateşle öldürülen Ali el Hemdan cinayeti dosyasında polisin “kurşun sekti” raporu ile ilgili açılan soruşturmada iki polis ifade verdi. Savcılık, vali ve il emniyet müdürü için takipsizlik kararı verirken, kriminal polis laboratuvarında görevli iki polis ifadelerinde özetle tişört üzerinde yaptıkları incelemede mesleki bilgi ve tecrübelerine dayanarak kurşunun sektiği sonucuna vardıklarını söyledi. Polis memurları, bu şekilde bir rapor hazırlamaları konusunda amirlerinden baskı görmediklerini dile getirdiler.

‘TİŞÖRTTEN KURŞUNUN SEKTİĞİ BELİRLENEMEZ’

Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre sadece tişört incelenerek mermi çekirdeğinin aşağıdan yukarıya doğru seken bir mermi çekirdeği olduğu şeklinde rapor hazırlandığını hatırlatan ÇHD Üyesi Av. Tugay Bek, polislerin sadece tişörtte oluşan deliği değerlendirerek seken mermi değerlendirmesi yapmasının kriminoloji biliminin yöntemleri ile uyumlu olmadığını belirtti. Ancak mermi çekirdeği üzerinde yapılan bir inceleme ile bir kanaate varılabileceğini söylediğini aktaran Bek, “Mermi çekirdeği üzerinde bir deformasyon varsa sekerek geldiği sonucuna varmak mümkün” dedi.

‘RAPOR KAMUOYUNU YANILTMAYA YÖNELİK’

Benzer haberler

Salih Müslim: Kürtlerin saldırılar karşısında birliğini…

Türkiye’nin SİHA saldırısında hayatını kaybeden…

Olay yerini gösteren görüntü kayıtları, adli tıp raporu ve tanıkların beyanlarının ve mahkeme kararı ile raporun gerçeği yansıtmadığının netleştiğini ifade eden Bek, en baştan itibaren valilik ve emniyet müdürlüğünün açıklamaları ve Hemdan’ı öldüren polisin yaptığı açıklamalarla birlikte değerlendirildiğinde yargıya ışık tutması beklenen raporun maksatlı ve yargıyı yanıltmaya yönelik olduğunu dile getirdi.

‘SORUMLULAR CEZALANDIRILMAZLARSA CİNAYETLER İŞLENMEYE DEVAM EDER’

Uzmanların yargılamada ceza alması, görevlerinden el çektirmesi gerektiğini ifade eden Tugay Bek, “Dönemin Adana Valisi, Mardin’e gönderildi. Orada da benzer bir cinayet işlendi. O vali yine aynı açıklamayı yaptı. Failler geziyor, görevlerinin başında, suç işlemeye devam ediyorlar. Çünkü bu suçun bir cezası yok. Soruşturmaya izin verilmediği için bu cinayetler işlenmeye devam ediyor. Eğer failler cezalandırılmazsa bu ülkede yaşayan milyonlarca insanın da can güvenliği tehlikede olur, adalete güvenmemiz de mümkün olmaz. Kriminal uzman polislerin ceza almaları durumunda ortaya çıkan delillerle birlikte vali ve il emniyet müdürünün sorumluluğunun yeniden tartışılması ve yargıya taşınmasına ihtiyaç var” dedi.

NE OLMUŞTU?

Adana’da 28 Nisan 2020’de 17 yaşındaki Ali el Hemdan, sokak ortasında polis memuru F.K. tarafından vurularak öldürüldü. Adana Valiliği İl Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Ali el Hemdan’ın öldürülmesinden bir gün sonra basına, Hemdan’ın uyarı ateşi açılması sonucu hayatını kaybettiği bilgisini servis etmişti. Polis krimonoloji raporunda, Ali el Hemdan’ın tişörtünde oluşan delikten yola çıkılarak kurşunun sektiği ifade edilmişti. Soruşturma ve yargılama aşamalarında Ali el Hemdan’ı öldüren Polis Memuru Fatih Karaca, ayağının kaydığını, hedef gözetmediğini söylemişti. Ancak dava dosyasına da giren olay yeri görüntüleri ve tanık anlatımları kurşunun sekmediğini, polis memurunun hedef gözeterek ateş açtığını ortaya koymuş, sanık polise “kasten öldürme” suçundan 25 yıl ceza verilmişti. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, Ali el Hemdan’ın öldürülmesi ile ilgili geçen yıl kasım ayında sanık polisi koruma çabasında olan kamu görevlileri ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: Duvar

İlginizi çekebilir