Aleviler, Cemevi Başkanlığı’na karşı kurultay düzenleyecek

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na karşı 25 Aralık’ta kurultay düzenleyeceklerini aktaran ADFE Başkanı Celal Fırat, başkanlığın “kayyım” anlamına geldiğini söyledi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 9 Kasım’da yayımlanan kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu. Yasaya göre başkanlığın 11 kişiden oluşacak Danışma Kurulu’nun üyelerini Cumhurbaşkanı seçecek. Cemevlerinin elektrik ve su giderlerini devlet, aydınlık giderlerini de Kültür ve Turizm Bakanlığı karşılayacak. Alevi örgütleri, kurulan başkanlığı “cemevlerine kayyım atama” olarak nitelendirerek, karara tepkili. 13 Kasım’da 22 ilde eş zamanlı olarak alanlara çıkan Alevi örgütleri, iktidara “Kimsenin bizi tarif ve tahrif etmesini kabul etmiyoruz” mesajı verdi.
Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Başkanı Celal Fırat, kurulan başkanlığı ve Alevilerin taleplerine dair Mezopotamya Ajansı’na  değerlendirmelerde bulundu.
ALEVİLERİN TALEPLERİ 
Fırat, Alevilerin eşit yurttaşlık, demokrasi, cemevlerinini ibadethane olması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet’in kaldırılması gibi 12 maddelik taleplerinin olduğu aktardı. Fırat, bu konuda taleplerini içeren dilekçelerini yetkililere sunduklarını ancak geri dönüş yapılmadığını söyledi. Taleplerini sundukları sırada iktidara yakın kesimlerin Alevi köylerine giderek, “Cam kırığınız var mı? Kapınız kırık mı? Duvarınızda boya, badana var mı? Çatınızı onarabilir miyiz?” şeklinde bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Fırat, başkanlığın kurulması aşamasında Alevi toplumunun yeterince bilgilendirilmediğini belirtti.
KURULTAY YAPILACAK 
Kurulan başkanlığa karşı yeni bir mücadele hattı belirleyeceklerini dile getiren Fırat, 25 Aralık’ta geniş bir eylem düzenleyeceklerine işaret ederek, “Anadolu’da 5 grup oluşturduk. Bu gruplar her gittiğimiz yerde, yörede çalışmalar yapacaklar. 25 Aralık’a kadar her yere ulaşmak istiyoruz. 25 Aralık’ta da bu meseleleri yoğunlaştırarak bir alan yaratmak istiyoruz. Bu alanın ana teması Alevi toplumunun sorunlarına yönelik, bu ötekileştirici ve ayrıştırıcı dil olacak. Yaptığımız çalışmalarımızı İstanbul Yenikapı’da gerçekleştireceğimiz bir kurultayla 25 Aralık’ta Türkiye halklarıyla paylaşacağız” bilgilerini paylaştı.
Fırat, başkanlık için oluşturulacak kurulun üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından belirleneceğine işaret ederek, “Öncelikle bu bir kayyum. Erdoğan’ın Aleviliğe bakışı çok net. Ana muhalefet partisinin başkanını, inancından dolayı miting alanlarında yuhalattığını biliyoruz. Berkin Elvan’ın annesine ne yaptığını biliyoruz. Alevilerle ilgili Erdoğan’ın hanesinde bizim nazarımızda çok parlak bir yönü yok” ifadelerini kullandı.
HUKUKİ MÜCADELE
Başkanlığın kurulması sonrası cemevlerine dönük baskıların artacağına dikkati çeken Fırat, “Şu süreçte ben bunların gideceklerine inanıyorum. Türkiye halkı bunların ötekileştirmelerine müsaade etmeyecektir” dedi. Türkiye’de adaletin bir kişinin iki dudağı arasında sıkıştığını kaydeden Fırat, mahkeme kararlarının uygulanmadığına işaret etti. Fırat, “Evet, belki mahkemelere başvuracağız. Ama mahkemede çıkan kararları bile uygulamıyorlar ki. Şu an Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymakla mükellef ama uymuyor. Yine Danıştay’ın, ‘cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ kararları var. Ama bu konuyla ilgili en ufak bir kabul görmüyorlar” şeklinde konuştu.
‘TOPLUM ÇOK TEPKİLİ’
Toplumun karara tepkili olduğunu dile getiren Fırat, şunları söyledi: “Biz her gün binlerce insanla görüşüyoruz. Toplum çok tepkili. Empati yapalım; Şimdi Sünniler Alevilerin yerinde olacak. Aleviler diyecek ki, 3,5 kuruş para verelim size Kültür Turizm Bakanlığı’na tamah edin, buraya tabi olun. Kabul görürler mi? Kıyamet kopar. Kimse zorunlu din dersleriyle ilgilenmiyor. Çünkü bundan besleniyorlar. Gerici bir topluluk yaratılıyor” diye kaydetti.
Fırat, Ankara’daki polis saldırısına işaret ederek, “Bu aynı zamanda devletin de ne kadar kindarlaştığının bir resmiydi. Onun için biz kesinlikle daha çok sevgiden, kardeşlikten, birlikten, bütünlüklü bir şekilde hep beraber yol yürüme koşullarını arama gerektiği kanısındayız. Bunu da yaratacağız. Ama özellikle Sünni dostlarımızın bir empati yapmalarını arzuluyorum” dedi.
ALEVİLERE ÇAĞRI
Başkanlığın bünyesine girme isteği olan kişilere de çağrı yapan Fırat, şöyle devam etti: “Bin 500 yıllarında Pir Sultan Abdal ile Hızır Paşa’dan (Abdal’ın ölmesine neden olan) bahsediyorlar. İkisi de Alevi idi. Alevi toplumun şu an Hızır Paşa’ya yükledikleri bir misyon var. Aynı şekilde Pir Sultan’a yükledikleri bir misyon da var. Bu toplumun Hızır Paşaları olmasınlar. Yarın öbür gün çocuklarının, torunlarının yüzlerine bakacakları bir güzellik bıraksınlar. Biz bunları her de her alanda da deşifre edeceğiz. Kim Alevi toplumuna karşı ihanet içerisindeyse bu ihanet edenleri yalın bir şekilde toplumumuza anlatacağız.”
Kaynak: MA
İlginizi çekebilir