6 Ocak günü ABD Kongresinde yapılan seçim sonuçlarını onaylama oturumu esnasında seçimleri kaybeden başkan Trump’ın çağrısıyla başkent Washington DC’ye gelen on binlerce taraftarı önce miting yaptılar, daha sonra oturum halindeki Kongre binasını basarak dünyanın hafızasından kolay kolay silinmeyecek bir terör dalgası estirdiler.
Bu ABD tarihinde Kongre binasına yapılan ikinci büyük saldırıydı. Birincisi 1814’te İngiliz güçleri tarafından gerçekleşmişti. İçeriden bir güç tarafından gerçekleştirilen bu ikincisinin etkisi uzun süre sürecek.
TRUMP’IN SOSYAL MEDYA MACERASI NASIL BAŞLADI?
Yıllarca bir karikatür konusu olan ‘Trump’ın ABD Başkanlığı’ yıl 2016’ya geldiğinde ciddi bir hal almaya başlamıştı. Trump, seçim propagandasını iki kurum üzerine inşa etti. Biri Amerikan alt ve orta sınıf izleyicilerine hitap eden Fox tv, diğeri siyasi olarak en etkili sosyal medya kurumu olan Twitter.
Fox tv 2016 seçim kampanyası boyunca Trump’a koşulsuz destek sunarken, (belki bir gün Rupert Murdoch ve Trump’ın nasıl bir ilişkileri olduğu ortaya çıkarsa, sebebini öğreniriz.) Trump, mailleri ifşa olan rakibi Hillary Clinton’a Twitter’da darbe üstüne darbe vuruyordu.
2016 seçimlerini tahminlerin aksine sürpriz yaparak kazanan Donald Trump, ABD müesses nizamı dolaylı olarak dünya siyasi dengelerini sarsmaya başladı. Kendisinin ve ekibinin Irkçı, cinsiyetçi ve nefret söylemleri dünyada ve ABD müttefiklerinde şaşkınlık yarattı. Bu söylemler seçimler sonrası daha çok Twitter üzerinden yapılıyordu.
Mesela 4 Aralık 2016 tarihinde VOA muhabiri William Gallo’nun haberindeki başlık; ‘Trump’ın dış politikada Twitter kullanımı endişe yaratıyor’ du. Haberde görüşü alınan Üç başkan döneminde Ortadoğu müzakerecisi görevini yapan Aaron David Miller, Trump’ın kampanyası sırasında sergilediği tavrın daha önce eşi benzerine rastlamadığını belirtiyordu.
Washington Post’un bilgi doğrulama ekibine göre Trump’ın 10 bin yanlış veya yanıltıcı ifadeye ulaştığı 827 günlük dönemde günlük ortalamasının 12 olduğunu hesapladı. ABD Başkanı 20 bine ulaştığı 14 aylık yarıştay ise bu ortalamayı günde 23’e çıkardı.
Trump, 28 Mayıs 2020 tarihinde sosyal medya platformlarıyla ilgili bir kararname imzaladı. Trump, “3 Kasım’daki seçimlere müdahale etmeye çalışmak” ve “ifade özgürlüğünü kısıtlamak” ile itham ettikten sonra sosyal medya şirketlerinin faaliyetlerini kısıtlayan bir kararname çıkardı ve “Gerekirse Twitter’ı kapatırız buna yetkimiz var” dedi.