Akşener’den ‚protokol‘ açıklaması: Bizi rahatsız edecek bir şey yok

Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzaladıkları protokol için „O metinde bizleri rahatsız edecek bir şey yok. Ama iki siyasi partinin genel başkanları olarak yayınlandı“ dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Zafer Partisinin Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklamasına ve imzalanan protokol metnine dair açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ imzasıyla açıklanan prokole dair Akşener şunları söyledi:

„Sayın Özdağ, Millet İttifakının içinde yer aldığını ve destekleyeceğini söyledi. Bir mutabakat metni yayınlandı. O metinde bizleri rahatsız edecek bir şey yok. Ama iki siyasi partinin genel başkanları olarak yayınlandı. Millet İttifakının ortaya koyduğu çeşitli mutabakat metinleri var. Onlarla ters düşen bir madde yok onun içinde. Böyle bir yetkisi vardı Sayın Kılıçdaroğlu’nun. O yetkiyi yerine getirdi. Hayırlı uğurlu olsun.“

BAKANLIK YORUMU: CHP GENEL BAŞKANI OLARAK VERDİĞİ BİR KARARDIR

Özdağ’ın Kılıçdaroğlu ile ortak açıklaması öncesi Twitter hesabından yaptığı paylaşım da Akşener’e soruldu. Özdağ söz konusu paylaşımda İçişleri Bakanı olacağını öne sürmüştü. Akşener, şu değerlendirmede bulundu:

„Herhangi bir yorumum yok. Çünkü biz henüz bakanlıklar konusunu hiçbir şekilde Millet İttifakının bileşenleri olarak bir araya girip konuşmadık. Ama bildiğim bir şey var. Biz iki siyasi parti olarak ayrı ayrı girdik. Alınan oy ve çıkarılan vekil sayısına göre öncelikle CHP ve İYİ Parti seçimden sonra bir araya gelecek ve bu konuda görevlendirmeler yapılacak. CHP’nin görevlendirmeleri aldığı bakanlıkları hangi siyasi partiye siz burada görev alın diyeceği İYİ Partiyi ilgilendiren bir durum değildir. O CHP’nin vereceği karardır, saygı duyuyorum. Sayın Özdağ’a böyle bir görevlendirme Sayın Kılıçdaroğlu başından itibaren yapmışsa CHP Genel Başkanı olarak verdiği bir karardır. Ona saygı duyuyorum.“

ORTAK MUTABAKAT METNİ İLE TERS DÜŞEN MADDE YOK MU?

Özdağ ve Kılıçdaroğlu’nun imzaladığı protokolde yer alan kayyum maddesi, Akşener’in açıklamasının aksine Millet İttifakının Ortak Politikalar Mutabakat Metni ile çelişiyor.

Protokolde seçilme yeterliliğini kaybeden ya da görevden uzaklaştırılan yönetici yerine devlet görevlisi atanması öngörülüyor. Mutabakat Metni’nde ise bu kişi yerine gelecek ismin belediye meclisi tarafından seçilmesinin sağlancağı vadediliyor.

Protokolde, “Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir” ifadeleri yer alıyor.

Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde ise konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

  • „Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki aşırı vesayetine son vereceğiz.
  • Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacak, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz.
  • Seçilmiş yöneticilerin görevlerine bir yargı kararı olmadıkça son verilememesini güvence altına alacağız.
  • Görev suçları sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan yerel yöneticilerin geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarını da ancak yargı kararı ile mümkün kılacağız.
  • Seçilme yeterliliğini kaybeden ya da görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine gelecek kişinin belediye meclisi tarafından seçilmesini sağlayacağız.“

Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs öncesi düzenlenen mitinglerde yaptığı açıklamalarda „O kayyum denen garabet uygulamayı tümüyle bitireceğiz“ ifadelerini kullanmıştı.

/ Evrensel Gazetesi/

İlginizi çekebilir