AKP hükümeti tarafından planlanan 400 Alevi genci için gençlik kampı, 300 dede için de Kerbela gezisi programlarına tepki

Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, AKP hükümeti tarafından planlanan 400 Alevi genci için gençlik kampı, 300 dede için de Kerbela gezisi programlarına tepki gösterdi. Doğan, “Yanlış ve gereksiz şeyler ile uğraşıyorlar. Alevi toplumun gençlik kampı veya Kerbela gibi bir önceliği yok. Önceliği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının ve cemevlerinin ibadethane olduğu kararının uygulanmasıdır” dedi.

İçişleri, Gençlik ve Spor ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 400 Alevi genci için 19-23 Ağustos tarihlerinde yapılması planlanan “Hacıbektaş Gençlik Kampı” ile 300 dedenin Aralık ayında İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen programa Kerbela’ya götürülmesine yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Haydar Baki Doğan konuya ilişkin PİRHA‘ya açıklamalarda bulundu. AKP hükümetinin girişimlerini ‘iyi niyet’ olarak okumadıklarını belirten Doğan, “Yanlış ve gereksiz şeyler ile uğraşıyorlar. Alevi toplumunun gençlik kampı veya Kerbela gibi bir önceliği yok. Önceliği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının ve cemevlerinin tanınmasıdır” diye konuştu.

“ALEVİLERE SEÇİM ÖNCESİ UCUZ RÜŞVET”

Benzer haberler

Rapor: Çin, Avrupa’da yasadışı faaliyet yürütüyor;…

Avrupa Birliği Zirvesi başladı

Doğan, Türkiye’nin seçim dönemi içerisinde bulunduğunu hatırlatırken, şunları söyledi:

“Öncelikle sadece programları kimin ve hangi amaçla yaptığı düşünülmez ise gençlerin Hacıbektaş’a gönderilerek, kamp yapılmasına veya dedelerin Kerbela’ya götürülmesine kimse karşı çıkmayabilir. Ama hükümetin son 20 yıldaki ya da Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanı seçildiği 1994 yılından itibaren Alevi politikalarına bakarsak ve seçimlere de yakın bir zaman kaldığını düşünürsek, hükümetin yaptığını iyi niyetle değil, seçim öncesi Alevilere çok ucuz rüşvet şeklinde değerlendirebiliriz.

“ALEVİ TOPLUMUNUN GENÇLİK KAMPI VE KERBELA GİBİ ÖNCELİKLERİ YOK”

Yanlış olan bir diğer bir nokta da İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın valilikler üzerinden cemevlerine ulaşmasıdır. Alevilerin çatı kurumları var. Bir mesele varsa önce Alevi çatı kurumlarına sorabilirlerdi. Düşüncemiz sorulabilirdi. Herhangi bir görüş almadılar. Alevi toplumun gençlik kampı veya Kerbela gibi bir önceliği yok. Önceliği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının ve cemevlerininin ibadethane olduğu kararının uygulanmasıdır. Yanlış ve gereksiz şeyler ile uğraşıyorlar. 400 gencin kampa, 300 dedenin de Kerbela’ya götürülmesi için harcanacak bütçe, yıllardan beri dile getirdiğimiz İstanbul’da çok amaçlı Alevi-Bektaşi Araştırma Enstitüsü’nün kurulması için harcanabilirdi. Her Alevi anne-babanın kendi çocuklarını Hacıbektaş’a götürme, her dedenin de kendi gücü ya da kurumların desteğiyle Kerbela’ya gitme güçleri vardır.”

İlginizi çekebilir