Ahmet Türk: İktidarın yarattığı felaket, bu depremin felaketinden daha büyüktür

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay ve milletvekilleri ile Kürt siyasetçi Ahmet Türk, depremlerden en ağır hasarı alan Adıyaman’da incelemelerde bulundu. Şehir merkezi ve köylerde ziyaretler gerçekleştiren heyet, ardından siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Kriz Koordinasyon Merkezi’nin bulunduğu Alevi Kültür Dernekleri Semsûr Şubesine geçti. Burada halka başsağlığı dileklerinde bulunan heyet ile yurttaşlar arasında diyaloglar gerçekleşti. 
‚ERDOĞAN OY İÇİN GELİYOR, HALK İÇİN GELMİYOR‘
Ahmet Türk’e seslenen bir kadın „HDP olmazsa biz ölmüştük. Bize sahip çıkıyorlar. Allah razı olsun. Devlet bir kere bize gelmiş. Erdoğan oy için geliyor ama halk için gelmiyor“ dedi.
AHMET TÜRK: FELAKETİN BİLE FARKINDA DEĞİLLER
Ardından yurttaşlarla sohbetlerini sürdüren heyet açıklama yaptı. İlk olarak konuşan Ahmet Türk, halkın büyük bir felaket ile karşı karşıya kaldığını belirterek, „Sadece yaptığımız araştırmada Adıyaman gibi bir yerde 10 binlerce insan yaşamını yitirdi. Ama maalesef buranın valisinin halktan haberi yok, ‘eh bir sarsıntı geçirdik, fazla bir şey yok’ gibi bir açıklama yapmıştır. Buranın valisi felaketin bile farkında değil. Biz buraya geldiğimizde bir tek insan yoktu, bu enkazlarla ilgili, enkazın altında kalan insanları çıkarmaya yönelik bir tek çalışma yoktu. Ama şu gerçeği gördük. Halkımız sadece Kürtler değil, Türkiye’nin her yerinden insanlar buraya koştular, yardım elini uzattılar. Bir şeyler yapmaya çalıştılar. Özellikle STÖ’ler, sol siyasi partilerimiz, HDP ilk günden her yere yetişmeye çalıştı. Ama tabii ki devletin yardımcı olmadığını, devletin STÖ’leri, muhalif partileri engellemeye çalıştığı bir durumla da karşı karşıya kaldık. Yani insanlarımız canları kurtarmak için çaba gösterirken, devlet bu çalışmaları engellemeye yönelik girişimlerde bulundu. Halen bu girişimler devam ediyor“ diye belirtti.
‚İKTİDARIN YARATTIĞI FELAKAET DAHA BÜYÜK‘
Pazarcık’ta Kriz Koordinasyon Merkezi’ne kayyım atanmasına değinen Türk, „Arkadaşlarımızın yardım topladığı yere el koydular. Oraya bile kayyım atadılar. Bugün buralarda da arkadaşlarımıza zorluk çıkarıyorlar, köylere ulaşmak istiyoruz, engellemeye çalışıyorlar, giden yardımlara el koyuyorlar, böyle bir durumla karşı karşıyayız. Ama felaketin büyüklüğünü biz biliyoruz. İktidarın yarattığı felaket, bu depremin felaketinden daha büyüktür. Bir iktidar, bir hükümet günlerce duyarsız kalıyor. Günlerce koordinasyon olmadığı için yapacağı bir şey yok. Tek adamdan talimat beklediği için birçok kurum çalışmalarını durdurdu. İki gün, üç gün iktidarın, tek adamın verdiği emirlere göre hareket etmek için beklediler. İnsanlar enkaz altındayken iki gün hiç bir çalışma yapılmadı. İşte bu felaket, en büyük felaketti. Evet onlar ne yaparlarsa yapsınlar, biz gece gündüz halkımızla birlikte imkanlarımız nispetinde her yere ulaşmaya çalıştık. Partimiz sadece Adıyaman’da değil, Pazarcık’ta, Maraş’ta, Elbistan’da, Hatay’da, Gaziantep’te ve sivil toplum örgütleriyle, duyarlı demokrat insanlarla beraber, akademisyenlerle beraber bugün büyük bir çabanın içinde. Bir söz var, ‘Ateş düştüğü yeri yakar’ ama hepimiz o ateşin, o sıcaklığı, o acıyı içimizde hissediyoruz. Bunu bilmenizi istiyoruz“ ifadelerini kullandı.
GÜNAY: ENKAZLAR YARATMAYA ÇALIŞAN İKTİDAR VAR
İktidarın her yerde olduğu gibi Semsûr’da da zamanında müdahale etmediğini ve insanları enkaz altında bıraktığını kaydeden Ebru Günay ise, „İnsanları enkazdan kurtulanları da açlığa susuzluğa ve soğuğa mahkum etti. Biz ilk andan itibaren parti olarak bulunduğumuz her yerden depremin olduğu yere yardım eli uzatmak için çalıştık, ihtiyaçları karşılamak için seferber olduk. İlk andan itibaren depremin olduğu her kentteydik. Oradaki gönüllü arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı yürüttük“ şeklinde konuştu.
HDP’nin belediyelerine kayyım atanmaması durumunda bugüne kadar yaraları çoktan sarmış olacaklarını kaydeden Günay, „İktidarın bu yaraları sarmadığını, iktidarın bu yaraları sarmayacağını maalesef bizler 12 gündür çok açık bir şekilde gördük ve deneyimledik. Yetmiyormuş gibi bir de yardım severlerin, gönüllülerin yardımlarını engellemeye çalışıyor. Aslında enkazın üzerinde tepinerek, yeni enkazlar yaratmaya çalışan bir iktidar var. Biz bir kez daha Adıyaman’dan söylüyoruz, HDP olarak yine kriz koordinasyonlarımız, Demokratik Toplum Kongresi, Halkların Demokratik Kongresi, DBP, bütün bileşenlerimizle, bütün kongrelerimizle bu çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Depremle beraber bu ülkenin başına gelmiş olan bu iktidarı da biz hep birlikte göndereceğiz“ ifadelerini kullandı.
Mezopotamya Ajansı / Ahmet Kanbal – Ömer Akın
İlginizi çekebilir