Ahmet Kaya özleminin üzerinden 22 yıl geçti

Ahmet Kaya, bundan 22 yıl önce; 16 Kasım 2000’de sürgün yaşadığı Paris’te kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ölümünün 22’nci yılında sevenleri tarafından anılan Kaya, 28 Ekim 1957’de dünyaya geldi. Ahmet Kaya, yaşasaydı 65 yaşında olacaktı..

Özgün müziğin usta sanatçısı, Kürt halkının ‚Ahmedo’su Kaya, 22 yıl önce sürgün yaşadığı Paris’te toprağa verildi.

Hayatını kaybettiğinde 43 yaşında olan Kaya, bu kısacık ömrüne hepsi de birbirinden etkili albümler sığdırdı. Kaya, Ağlama Bebeğim ile başladığı ilk albüm çalışmasını  ölmeden önce de hazırlıklarını yaptığı ‚Hoşçakal Gözüm‘ albümü ile sürdürüyordu.

Benzer haberler

Rojhılatlı tiyatrocular 9’uncu Amed Tiyatro…

Pirtuka Kurdi: Gözaltındaki kitaplarımızı serbest bırakın

Kaya, 10 Şubat 1999 günü Türkiye’de Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül töreninde yaptığı , “Kürtçe bir klip çekeceğim“ açıklamasından sonra lince uğramış ve can güvenliği nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalmıştı.

AHMET KAYA ?

Ahmet Kaya, şarkılarıyla birlikte emekçilerin, devrimcilerin, Kürtlerin yüreklerine kazınan usta sanatçı, 1957 yılında Malatya’da Kürt kökenli bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Aslen Adıyamanlıdır. Babası Sümerbank dokuma fabrikasında çalışan bir işçiydi. İlkokulu Malatya’da okudu. Müzikle altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştı. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkânda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle 1972’de İstanbul Kocamustafapaşa’ya göç ettiler ve okulu bırakmak zorunda kaldı. İşportacılık ve çeşitli işyerlerinde çıraklık yaptı. Bu dönemde küçük bir yerleşim yerinden büyük bir şehre taşınmanın ve alışmanın sıkıntılarını yaşadı. Büyük şehirde kendine yer bulmaya çalışan Ahmet Kaya, birden fazla albüme imza atarak, milyonları peşinden sürükledi. Gülten Kaya ile evli olan Ahmet Kaya’nın Melis Kaya, Çiğdem Kaya adında 2 kızı vardır…

 

İlginizi çekebilir