Ağır hasta tutuklu Turan Çabuk’un hayati tehlikesi sürüyor

11 Ocak’ta beyin kanaması geçirmesinin ardından Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan ağır hasta tutuklu Turan Çabuk’un hayati tehlikesi devam ediyor.

Metris 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Turan Çabuk, (58) kanser hücresinin akciğer ve beynine sıçraması nedeniyle 11 Ocak’ta beyin kanaması geçirerek Fatih’te bulunan Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Hayati tehlikesi hala devam eden Çabuk, sadece göz kapaklarını oynatabiliyor. Bunun üzerine avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 13 Ocak’ta başvuruda bulundu. AYM’nin 19 Ocak’ta verdiği yanıtta ise, “Tahliye olmuştur tedbire gerek yok” kararı verdi. Konuyla ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da 3 aylık infazının durdurulmasına karar verdi.

TALEBİ SONUÇLANMADAN TUTUKLANDI

Çabuk, 17 Mart 2016 tarihinde tutuklandı ve böbrek kanseri tanısı konulmasının ardından 23 Mayıs 2019 tarihinde tedavi amacıyla tahliyesine karar verildi. 29 Mayıs 2019 tarihinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi’nde sağ böbreği ameliyatla alınan Çabuk’un tedavisi devam ederken, 5 Şubat 2021 tarihinde beyin ve akciğerde metastaz tespit edildi. Hastalıklarına rağmen cezası kesinleşen Çabuk’un infaz ertelemesi talebi sonuçlanmadan yeniden tutuklandı.

İNFAZ ERTELEME TALEBİ REDDEDİLDİ

Çabuk hakkında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi’nin 5 Şubat 2021 tarihinde “Beyinde 13 mm çapında nodüller lezyon, sol akciğer lobda 14 mm çapında nodül, her iki akciğerde yaygın olarak izlenen solid nodüller görülmüş ve metastaz yaptığı anlaşılmıştır” raporu ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde devam eden tedavisine rağmen 6 yıl 3 aylık hapis cezasının Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi tarafından onandı.  Konuyla ilgili avukatların infazın ertelenmesi talebi ise  Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 Haziran 2021 tarihinde reddedildi.

‘DELİL BULUNAMADI’ CEVABI

Verilen karara karşı Çabuk’un avukatı, Ağrı İnfaz Hâkimliği’ne başvuruda bulundu ancak,  infazının hastalık nedeni ile ertelenmesine yönelik yasa maddelerinin, terör suçlarından mahkum olanlar hakkında uygulanmayacağı ve ayrıca yapılan itiraza yönelik ‘herhangi bir somut bilgi, belge veya delil bulunmadığı’ gerekçesiyle 7 Temmuz 2021 tarihinde reddedildi. Çabuk’un infazın ertelenmesi talebine ilişkin itiraz süreci de henüz karara bağlanmamasına rağmen 12 Temmuz 2021 tarihinde tutuklanarak Van F Tipi Cezaevi’ne konuldu.

RAPORA RAĞMEM RED KARARI VERİLDİ

Çabuk’un avukatı 9 Eylül 2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. Başvuruya gelen yanıt ise şöyle: “Evre 4 metastatik renal hücreli Karsinom tanısı yanında akciğer ve beyin metastazı olduğu, ilaç tedavisinin devam ettiği, hastanede onkoloji tedavisi düzenlendiği, reçete edilen ilaçların kendisine teslim edildiği, cezaevi tabipliği tarafından sevk edildiği hastanelere zamanında götürüldüğü, ancak cezanın infazının tehiri için cezaevi şartlarında tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğine dair Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden rapor aldırıldığı, Adli Tıp Kurumu’na sevki için gerekli işlemlerin de başlatıldığı ve üç kişilik odada barındırıldığı  bildirilmiştir.”

Buna rağmen AYM, 21 Eylül 2021 tarihinde yapılan değerlendirme sonucunda, ‘başvurucunun tahliye edilmesine yönelik tedbir talebinin reddine’ karar verdi.

ATK KALABİLİR’ DİYOR, AYM DE UYGULUYOR

Çabuk’un avukatı 13 Aralık 2021 tarihinde AYM’ye tekrardan başvuru yaptığında ise, Adli Tıp 3’üncü İhtisas Kurulu’nun 01 Aralık 2021 tarihinde düzenlediği raporda Çabuk için “hayatını cezaevinde devam ettirebilir” kararı verildi. AYM ise bu karara dayanarak 14 Aralık 2021 tarihinde tahliye talebini yine reddedildi. Bu kararın ardından Çabuk, 14 Aralık 2021 tarihinde, İstanbul Metris 2 Nolu T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi.

Ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD), daha önce yaptığı açıklamalarda birçok kez Çabuk’un cezaevinde kalmayacağını ve tahliye edilmesi gerektiğini söylemişti.

 

/MA/

İlginizi çekebilir