Af Örgütü Ukrayna’nın sivilleri riske attığına ilişkin raporu nedeniyle üzüntü duyduğunu açıkladı

Uluslararası Af Örgütü, yerleşim bölgelerinde Ukrayna askerlerinin varlığının sivilleri riske attığına ilişkin raporun yarattığı sıkıntı nedeniyle üzüntü duyulduğunu açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından perşembe günü yayınlanan “Ukrayna’nın savaş taktikleri sivilleri tehlike altında bırakıyor” başlıklı raporda, “Ukrayna kuvvetlerinin yoğun sivil nüfuslu bölgelerde faaliyet göstererek sivilleri riske attığını ve savaş yasalarını ihlal ettiğini belgeledik.” ifadeleri kullanılmıştı.

Raporda 19 kasaba ve köyde yapılan araştırma sonucunda, Ukrayna kuvvetlerinin sivil yerleşim bölgeleri yakınlarında asker bulundurduğuna ilişkin kanıtlar bulunduğu söylenmişti.

Af Örgütü’nün raporu Ukraynalı yetkililer başta olmak üzere birçok kesimden büyük tepki toplamış, rapor Rusya’nın son zamanlarda artan sivil hedeflere yönelik saldırılarına zemin ve propaganda aracı oluşturacağı yönünde endişelere neden olmuştu.

‘Bulgularımızın arkasındayız ancak yarattığı sıkıntı nedeniyle üzgünüz’

Uluslararası Af Örgütü pazar günü yaptığı açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna ordusunun savaş taktiklerine ilişkin basın açıklamamızın yol açtığı sıkıntı ve öfkeden derin üzüntü duymaktadır.” ifadelerini kullandı.

Önceliğinin sivillerin korunmasını sağlamak olduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü, “Son araştırmamızı yayımlarken gerçekten de tek amacımız buydu. Bulgularımızın tamamen arkasında dururken neden olduğumuz sıkıntıdan dolayı üzüntü duyuyoruz.” açıklaması yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy raporun ardından Af Örgütü’nü Rusya’nın saldırganlığının sorumluluğunun yönünü değiştirmeye çalışmakla suçlamıştı.

Uluslararası Af Örgütü Ukrayna ofisinin Başkanı Oksana Pokalçuk ise raporun Moskova propagandası için bir “hediye” olduğunu söyleyerek istifa etmişti.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği rapor sonrası, “Bir sivil binası askeri amaçlarla kullanıldığında, bir saldırı için meşru bir hedef haline gelir. Ukrayna bunu yapmaya devam ediyor ancak şimdi Amnesty bile bunun altından kalkamıyor. Size yıkılmış bir okul ya da hastane fotoğrafı gösterdiklerinde her zaman ‘İçeride kim vardı?’ diye sorun.” ifadelerini kullandığı bir paylaşım yaptı.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir