Adalet Bakanı Bozdağ: Osman Kavala hakkında AİHM’in verdiği hak ihlali kararını Türk mahkemesi uygulamıştır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 13. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Bu ülkenin yargısını iki tane dosya üzerinden yargılayıp, bu ülkenin adalet anlayışını iki siyasal taraftarlığa göre yargılama yapan sosyal medya veya siyasetçilere göre değerlendirip, dosyayı, delili bilmeden Türkiye’nin adalet sistemini, yargısını, yargı görevini yapanları mahkum etmek adil midir? Adil değildir” dedi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve ABD’nin, ”teröristleri ve terörist başlarını koruduğunu, kolladığını belirten” Bozdağ, ”bu ülkelerin teröristleri iade etmediğini” kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Osman Kavala hakkındaki kararına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

“Türkiye, AİHM kararlarına, bu kararlara uymayı taahhüt eden ülkeler içerisinde oran itibarıyla en yüksek oranda uyan ülkedir. AİHM kararlarına uymayı taahhüt eden ülkelerin toplamının uyma oranı yüzde 80,14, Türkiye’nin uyma oranı 87,90’dır, yaklaşık yüzde 88. Biz bugüne kadar AİHM’in kararlarına uyduk ve uyguladık. Osman Kavala hakkında AİHM’in verdiği hak ihlali kararını da Türk mahkemesi uygulamış ve uymuştur. Başka bir suç nedeniyle, yargılama nedeniyle tutuklamış ve yargılaması devam etmiş, şimdi hükümlüdür. AİHM, uyguladığı sözleşmeye uymuş olsaydı, bu şekli bir denetimdir, çünkü karar var, uymuş mu, uymuş, bitti. Siz niyet okuyarak, muvazaa yaptınız diyerek başka bir kararı, önceki kararı yok sayan bir karar olarak değerlendiremezsiniz. O karar, başka bir ihlal iddiası başvurusuna konu olabilir. Önüne geldiğinde de mahkeme bunu değerlendirip, karara bağlayabilir. Uygulanmış bir karara, uygulanmamış diyemez. Bizim Avrupa Konseyi ve AB kurumlarından beklediğimiz, Türkiye’ye karşı adil ve tarafsız olmalarıdır. Biz, bize karşı biraz görmezden, duymazdan gelin demiyoruz. Bize karşı adil olun diyoruz”.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir