AB’yi göçle mücadelede yetersiz bulan Avusturya, Macaristan ve Sırbistan pakt kurdu

Avusturya, Macaristan ve Sırbistan, Avrupa Birliği’nin göçle mücadele uygulamalarını yetersiz bularak Balkanlardaki sınır güvenliğini artırmak için üçlü anlaşma imzaladı.

Belgrad’ta yapılan imza töreni sırasında Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, AB’nin iltica sisteminin işlevsiz hale geldiğini söyleyerek “Artık bireysel AB ülkelerinin ortak politikalar dışında yeni işbirlikleri aramasının gerektiği bir noktaya geldik,” ifadelerini kullandı.

Nehammer, Avusturya’da yıl sonuna kadar 100 binden fazla iltica başvurusu yapılmasını beklediklerini bu sayının 2021 yılında 40 bin civarında olduğunu belirtti.

Benzer haberler

HRW: Türkiye’nin işgal ettiği ‘Güvenli…

ABD, İsrail’i ‘soykırım’ ile suçlayan BM raporunu…

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise bu yıl sınırlarından 250 binden fazla izinsiz geçiş girişimi yapıldığını kaydetti.

Orban “Göçü yönetmek durumunda değiliz, onu durdurmamız lazım. Onlara sınırlardan geçemeyeceklerini göstermeliyiz,” ifadelerini kullandı.

Geri göndermelere destek

Avusturya ve Macaristan, Sırbistan’a ülkeye güvenli olarak nitelendirilen ülkelerden gelen ve iltica etmesi gerekmeyen kişileri uçakla geri gönderme konusunda destek olma sözü verdi.

Üç ülke kendilerini Batı Balkan rotası olarak bilinen Türkiye, Bulgaristan ve Makedonya’dan sonra Sırbistan’a devam eden göç yolunda AB’ye giriş kapısı olarak görüyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, kendi ülkelerini ve Avrupa’yı korumak için yığılmayı Kuzey Makedonya’ya kaydırmaya hazır olduklarını belirtti.

Drone ve termal kameralarla takip

Üç ülke arasında imzalanan yeni pakt kapsamında Kuzey Makedonya sınırına yeni araçlar, termal kameralar ve dronelarla donatılmış ilave 100 güvenlik personeli gönderilecek.

2015 ve 2016 yıllarında Macaristan geçişleri engellemek için Sırbistan sınırına dikenli tel çekmişti.

Uzmanlar kötü hava koşullarından Ege ve Akdeniz üzerinden geçişler daha tehlikeli hale geldiği için Balkan rotasının daha fazla kullanıldığını belirtiyor. Bu rota üzerinden gelenleri ağırlıklı olarak Afgan ve Suriyeliler oluştursa da Afrika ve Asya’nın diğer ülkelerinden gelenler de bulunabiliyor.

/euronews/

İlginizi çekebilir