Abdulselam Güler 22 yaşında girdiği cezaevinden 52 yaşında çıktı

Tutuklu Abdulselam Güler, 30 yıllık tutukluluğun ardından tahliye edildi. Buruk bir sevinç yaşadığını belirten Güler, “Tüm arkadaşlarımın tahliye olmasını istiyorum” dedi. 
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde yer alan Abdulselam Güler, 30 yıllık tutukluluğun ardından tahliye edildi. Güler, Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinde 1993 yılında henüz 22 yaşındayken gözaltına alındı. 50 gün gözaltında kalan ve ağır işkenceye maruz kalan Güler, daha sonra tutuklanarak, yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Güler, 30 yıllık tutukluluğu boyunca Amed, Çewlîg, Sêrt, Ordu, Bandırma’daki cezaevlerine sevk edildi. Bu süreçte birçok hastalığa yakalanan Güler, kalp kapacıkları şişme, yüksek tansiyon ve nefes darlığı gibi hastalıklarla mücadele etti.
ADALET NÖBETİ 
Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması talebiyle 16 Kasım 2021 tarihinde Amed’te başlatılan ve bir yılı aşkın bir süre devam eden Adalet Nöbeti eyleminde, Güler’in durumu da sık sık gündeme geldi. Güler’in yakınları da Adalet Nöbeti’ne katıldı.
30 YIL SONRA TAHLİYE EDİLDİ
Tüm girişimlere rağmen tahliye edilmeyen Güler, ceza infaz süresini tamamladıktan sonra bugün tahliye edildi. Güler, böylece 22 yaşında girdiği cezaevinden 52 yaşında çıkmış oldu. Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tahliye edilen Güler’i, ailesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mêrdîn eski Milletvekili Gülser Yıldırım, Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Amed Şubesi ve çok sayıda kişi karşıladı. Güler, cezaevinden çıkarken alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Güler, daha sonra aile evine geçti.
İLK SÖZLERİ
Burada da yakınları tarafından sevinçle karşılanan Güler, “Evet bugün tahliye oldum. Bir yandan sevinirken, bir yandan içeride kalan arkadaşlarım için buruk bir sevinç yaşıyorum. Bu nedenle tam anlamıyla duygularımı ifade edemiyorum. Onların da en kısa sürede tahliye olmasını istiyorum” dedi.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir