ABD’nin bütçe tasarısında, Türkiye’nin F-16 alımını kısıtlayan şartlar kalktı

ABD Senatosunda ve Temsilciler Meclisinde oylanacak 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son haline ulaşıldı. Tasarının son halinde, Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı.

14 Temmuz’da Temsilciler Meclisinde kabul edilen eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu:

“Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir.”

İlgili maddelerin tasarıdan çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alınmış oldu. Ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor. 

F-16 SATIŞININ ÖNÜ AÇILDI MI?

İlgili maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F-16 satışına yasa yoluyla kısıtlama getirme ihtimali kalktı. Ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına Kongre’den itiraz gelmemesi gerekiyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.

/Kaynak: Evrensel/

 

İlginizi çekebilir