ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği: Süleymani’deki şiddet ve gözaltı haberleri endişe verici

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, Süleymaniye’de düzenlenen gösterilerde protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullanılması ve bazı gazetecilerle milletvekillerinin gözaltına alındığına dair haberlerin endişe verici olduğunu duyurdu.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, 6 Ağustos’ta Süleymaniye’de göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanıldığı ve protestolardan önce bazı gazeteci, sivil toplum aktivisti ile milletvekilinin gözaltına alındığına dair raporların endişe verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi hükümetinden “anayasayla garanti altına alınan insan haklarına ve küresel özgürlüklere sahip çıkarak, toplanma ve barışçıl gösteri özgürlüğü ile ifade özgürlüğü kapsamında yaklaşması, gazetecilere müdahale etmeden işlerini özgürce yapma hakkı tanıması” istendi.

Açıklamada ayrıca, “Irak Kürdistan Bölgesi yetkililerini bu prosedürleri gözden geçirmeye ve demokratik süreçte özgür basın, barışçıl toplantı ve hukukun üstünlüğü konusunda oynadığı hayati rollerini tekrar teyit etmeye çağırıyoruz” denildi.

Ne olmuştu?

Yeni Nesil Hareketi Başkanı Şasuwar Abdulwahid’in geçtiğimiz Cumartesi günü “benzin fiyatlarındaki artış” ve “hayat pahalılığını” tüm illerde eş zamanlı protesto etmek amacıyla yaptığı çağrının ardından partinin taraftarları bugün Süleymaniye merkez ile Ranya ilçesi ve Halepçe’de sokağa inmişti.

Süleymaniye’de güvenlik güçleri göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Yeni Nesil Hareketi resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, tüm kentlerde yapılan gösteriler nedeniyle 7 milletvekili ile 35 parti taraftarının gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Öte yandan Metro Gazeteci Haklarını Korunması Merkezi (Metro Center) Müdürü Rehman Xerib, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Süleymaniye, Erbil ve Duhok illerinde 11 gazetecinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını söylemişti.

Öte yandan Süleymaniye İl Güvenlik Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Süleymani vilayeti sınırları içerisinde güvenlik güçleri tarafından hiçbir milletvekili veya gazeteci tutuklanmamıştır” denilmişti.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir