ABD’li diplomat Warberg: Rojava’da gerginliğin tırmandırılmaması çağrısında bulunuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı bölge sözcüsü Samuel Warberg, Rojava’da gerginliğin tırmandırılmaması çağrısında bulundu.

“Bölgede askeri operasyonlar ABD kuvvetlerini de tehlikeye atıyor” diyen Warberg Rusya dahil tüm aktörlerden, bölgeye insani yardım ulaşması için engel olmamalarını istedi.

Samuel Warberg, Irak’taki taraflara da şiddetten uzak durmaları uyarısında bulundu.  

Rûdaw TV’de Şaho Emin’in sunduğu 20:00 bültenine katılan ABD Dışişleri Bakanlığı bölge sözcüsü Samuel Warberg, Suriye, Rojava ve Irak’ta yaşanan duruma ilişkin soruları yanıtladı.

Rûdaw: ABD’nin Hol Kampı’nı boşaltma, IŞİD’li aileleri ülkelerine geri gönderme ve DSG’nin kontrolü altındaki cezaevlerinde bulunan örgüt üyeleri hakkındaki planı nedir?

Samuel Warberg: Öncelikle bu yayın için Rûdaw’a teşekkürlerimi iletiyorum. Evet, bu temel bir soru. Çünkü biz uzun yıllardır IŞİD’in çökertilmesi konusunda uluslararası bir konsensüs sağladık ve önemli ilerlemeler sağladık. Irak’taki güvenlik güçlerine ve kuzeydoğu Suriye’deki müttefiklerimize teşekkür ediyoruz. Burada en önemli konulardan biri de yakalanan örgüt üyelerinin durumu. Tüm ülkeleri kendi vatandaşlarını geri almaları konusunda teşvik ediyoruz. Çünkü biz Demokratik Suriye Güçleri ile bölgedeki güçlerin bu cezaevlerini kontrol edebilmesi için büyük bir çaba göstermeleri gerektiğini biliyoruz. ABD bu çabaları destekliyor, dolayısıyla diğer ülkelerin de vatandaşlarını geri almaları gerekiyor.

Rûdaw: Rojavalı Kürtler kuzey doğu Suriye’deki statünün korunması konusunda ABD’nin siyasi açıdan hangi adımları atacağını bilmek istiyor.

Samuel Warberg: ABD’li yetkililerden, yine aynı şekilde Birleşmiş Milletler yetkililerinin geçmişte yaptıkları açıklamalarından da açıkça duyduk, ABD Özel Temsilcisi de BM Güvenlik Konseyi’nde bölge üzerinde etkisi olan bütün ülkelerin bu bölgenin tamamına insani yardımda bulunması gerektiğini söyledi. Bu nedenle biz BM yardımlarının sınır kapılarından ulaşması konusunda engel olmamaları için Rusya’ya da çağrıda bulunuyoruz.

Rûdaw: Rojava halkının en büyük endişelerinden birinin de Türkiye’nin olası operasyonu olduğunu biliyorsunuz. Şimdi de yeni bir operasyon hazırlığında. Rojava’ya bir daha saldırılmaması konusunda Türkiye ile neler yapılabilir?

Samuel Warberg: Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri tüm taraflara gerginliğin tırmandırılmaması çağrısında bulunuyor. Bölgede her türlü yeni askeri harekat ABD ve müttefiklerinin IŞİD’in yok edilmesine yönelik mücadelesini zayıflatıyor. Bölgede askeri operasyonlar tüm prensiplere aykırıdır ve ABD kuvvetlerini de tehlikeye atıyor. Bu yüzden tüm taraflara gerginliği bitirme çağrısında bulunuyoruz.

Rûdaw: Irak çok büyük siyasi sıkıntılarla karşı karşıya. Irak’ın kuruluşunda başat rol oynayan ABD sorunların çözümü konusunda neler yapacak?

Samuel Warberg: Evet bu çok önemli bir soru. Gördüğümüz gibi Ortadoğu’dan sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı şimdi Irak’ta. Geçen hafta Başkan Biden Başbakan Mustafa Kazımi ile telefonda görüştü. ABD Irak’a çok büyük önem veriyor. ABD hükumeti Irak halkı ile yan yana duruyor, Irak hükumetini destekliyor. Geçen hafta yaşanan şiddet olayları çok zorluk çıkardı. ABD tüm taraflara, şiddeti sonlandırma ve Irak halkına temel hizmetleri sağlayabilecek bir hükumet kurulması için siyasi sürecin önünü açma çağrısında bulunuyor.

Rûdaw: Uzun yıllardan beridir Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten petrol şirketleri şu an Irak hükumetinin baskısı altında. Bağdat petrolün üretilip satılmasını engelliyor. Şirketler ABD’nin bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyor. Sizce ABD neler yapabilir?

Samuel Warberg: ABD genel olarak yıllardır Irak’taki doğal kaynaklardan tüm Iraklıların yararlanması konusunda merkezi hükumeti ve diğer tüm tarafları ortak çaba göstermeye teşvik ediyor. Kuzeyinden doğusuna, kuzeyinden güneyine hepsinin doğal kaynaklardan yararlanabilmesi gerekiyor. Bu nedenle ABD tarafları sorunların çözümü için diyalog masasına oturmalarını ve gerekli tartışmaları bu masa etrafında yapmalarını destekliyor. ABD bu konuda her türlü teknik desteği vermeye hazırdır.

 

/ rd /

İlginizi çekebilir