ABD’li 36 senatör Mahsa Amini’nin öldürülmesini kınayan bir tasarı hazırladı

 ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Jim Risch, Senatörler Chris Coons ve James Lankford ile birlikte, 22 yaşındaki  Mahsa (Jina) Amini’nin İran ahlak polisi tarafından öldürülmesini kınayan bir öneri tasarısını ABD Senato’ya sundu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Jim Risch, “Mehsa (Jina) Emini’nin ölümü, İran rejiminin baskıcı fikirleri ve inançları ve kadınların temel haklarını acımasızca ihlal etmesi konusunda çok endişe vericiydi” ifadelerini kullandı.  Jim Risch, Doğu Kürdistan ve İran’ı Jina Emini’nin öldürülmesin karşı gösteri yaptıkları için “cesur” olarak nitelendirdi.

Risch, Amerikan hükümetini İran’la yapılan nükleer anlaşma noktasında eleştirdi ve “Biden yönetiminin körü körüne yeni bir anlaşma arzusu İran rejimini güçlendirecektir. Bu yönetim, eylemlerini durdurmalı ve İran’ı insan haklarını ihlal ettiği için cezalandırmalı” ifadelerini kullandı.

Öneriyi destekleyen bir diğer Amerikalı senatör Chris Coons, Doğu Kürdistan ve İran’da insan hakları, özellikle kadın hakları için hayatlarını riske atan binlerce insanın gösterilerini takdir ettiğini belirterek, Jina Emini’yi öldürülmesinin “ İran hükümetinin baskıcı ve zorba bir rejim” olduğu ve halkının isteklerini yerine getirmediği anlamına geldiğini söyledi.

Chris Coons, “Bu yasa, Amerika’nın kadın haklarını tam olarak desteklediğine dair net bir mesaj gönderiyor. Aynı zamanda insan hakları ve özgürlüğün Amerika’nın iki temel ilkesi olduğunu teyit ediyor.”

Benzer haberler

James Lankford adlı başka bir senatör, “ABD Senatosu, baskıcı bir rejim altında yaşayan İran halkı da dahil olmak üzere tüm dünyadaki insanların temel haklarını desteklediğimize dair net bir mesaj göndermeli” dedi.

Jim Risch, Chris Coons ve James Lankford’a ek olarak, tasarı 33 diğer senatör tarafından destekleniyor.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü şefi Agnes Callamard, “İran’ın ayrımcı yasaları, her türlü muhalefetin onlarca yıldır bastırılması ve protestolar sırasında ve hapishane duvarlarının ardındaki yasadışı cinayetlerin sistematik cezasız kalması, ülke çapında benzeri görülmemiş bu öfkeyi tetikledi” dedi ve dünya çapındaki insanları dilekçelerini imzalamaya çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü Çarşamba günü, İran’da bir Kürt kadının şüpheli ölümü üzerine ülkedeki gösterilere yönelik baskılar sırasında cinsiyete dayalı şiddet kullanımını ve protestocuların öldürülmesini kınadı ve cinayetlerin ve acilen araştırılmasını istedi.

 

/ rd /

İlginizi çekebilir