AB’den İran’a yeni yaptırımlar: İran Spor Bakanı da dahil 30’dan fazla kişi ve kuruluş listede

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, aralarında İran Spor ve Gençlik Bakanı Hamid Seccadi’nin de bulunduğu çok sayıda Tahran rejimi mensubuna yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı.

Dışişleri bakanları toplantısında, İran Devrim Muhafızları’nın AB terör örgütleri listesine alınması yönünde bir karar çıkmadı. Ancak Devrim Muhafızları’nın birçok üst düzey yöneticisi yaptırım kapsamına alındı.

İran’a yönelik yaptırım listesinde, “rejim karşıtı protestoculara yönelik acımasız baskılar ve ve diğer insan hakları ihlalleri” nedeniyle 30’dan fazla kişi ve kuruluşa yer verildi.

İran Spor ve Gençlik Bakanı Seyyid Hamid Seccadi, yeni yaptırımlar listesinin ilk sırasında yer aldı.

Seccadi, İranlı sporculara ülkedeki hükümet karşıtı protestolar hakkında konuşmamaları için baskı yapmakla suçlanıyor.

İran Devrim Muhafızları’nın bazı yöneticileri, güvenlik polisi ile ürünleri, hükümet karşıtı protestoları bastırmak için kullanılmış olan teknoloji şirketleri de AB’nin uyguladığı 4. yaptırım paketine dahil edildi.

Seccadi ve diğer kişi ve kurumların Avrupa’daki tüm varlıkları ve banka hesapları dondurulacak. Yaptırım uygulanan kişilerin Avrupa Birliği ülkelerine girişine izin verilmeyecek.

Toplantıda başta Hollanda olmak üzere bazı ülkelerin bakanları, İran Devrim Muhafızları’nın ve buna bağlı milislerin AB terör örgütleri listesine alınmasını istedi.

Ancak AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, bunun ancak herhangi bir Avrupa ülkesi mahkemesinin Devrim Muhafızları’nı terörizmden suçlu bulması halinde mümkün olabileceğini vurguladı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi’ne göre, İran Devrim Muhafızları’nın terör örgütü ilan edilmesi, mahkeme kararı olmadan alınabilecek bir karar değil.

Borrell, “Önce mahkeme kararı gerekli. ‘Siz teröristsiniz çünkü sizden hoşlanmıyorum’ diyemezsiniz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, AB’nin İran’a yönelik yaptırımlar listesine Devrim Muhafızları’nın da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Baerbock, Tahran yönetiminin kendi halkına karşı acımasızca davrandığını belirterek, “İran rejimi, Devrim Muhafızları her gün kendi halkına terör estiriyor” diye konuştu.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, diğer üye ülkelerle birlikte, Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınması için farklı bir çözüm bulmayı amaçladıklarını söyledi.

Hollandalı bakan, bu konuda yasal tavsiye talebinde bulunduklarını belirterek olabildiğince kısa sürede bunu karara bağlamak istediklerini dile getirdi.

Hoekstra, “Çünkü zaman İran halkının aleyhine işliyor” dedi.

Kaynak: bbc

İlginizi çekebilir