ABD’de skandal yasa tasarısı: Organ bağışlayan mahkuma indirim

ABD’nin Massachusetts eyaletinde hazırlanan yeni bir yasa tasarısı, mahkumların organ veya kemik iliği bağışlamaları karşılığında mahkumların hapis cezalarının azaltılmasına olanak sunacak

ABD’nin Massachusetts eyaletindeki ıslah dairesi bünyesinde bir organ bağış programı oluşturmayı amaçlayan yeni yasa tasarısında cezaevlerindeki mahkumlar organ veya kemik iliği bağışladıkları taktirde ceza indirimi alacak.

“ORGAN BAĞIŞIYLA BEDENSEL ÖZGÜRLÜK FIRSATI”

Tasarı yürürlüğe girerse, hak sahibi tutukluların işledikleri ceza sürelerinde en az 60, en fazla 365 gün indirim kazanmalarına izin verilecek ve programın denetlenmesinden sorumlu beş üyeden oluşan bir komite kurulacak. Komite ayrıca, programa başvuran tutuklu kişiler için uygunluk standartlarına ve “kişinin cezasının hafifletilmesi için bağışlanan kemik iliği ve organ veya organların miktarına” da karar verecek.

Massachusetts’ten Demokrat Vekil Judith Garcia, yasa tasarısının “organ ve kemik iliği bağışlama fırsatı sağlayarak hapsedilen insanlara bedensel özgürlüğünü azaltılmış cezalarla geri kazandıracağını” söyledi.

“ALTTA YATAN SORUNLARI HEDEFLEMELİ”

Massachusetts’te bulunan bir sivil toplum kuruluşundan Jesse White, bağışlanan organlara ve iliğe erişim söz konusu olduğunda, ırksal eşitsizliklerin beyaz olmayan topluluklar için ciddi bir sorun olduğunu söyleyerek önerilen tasarının sorunun çözüp çözmeyeceğine dair soru işaretleri olduğunu belirtti.

White, “Baskı potansiyeli ve yetersiz tıbbi bakımın hapishane ortamlarındaki etkisi konusunda endişeliyiz. Çözümün sağlık eşitsizliklerine yol açan altta yatan yapısal sorunları hedeflemesi gerektiğine inanıyoruz” diye ekledi.

Kaynak: Tele1

İlginizi çekebilir