ABD’de gençlere yönelik reklamları nedeniyle e-sigara şirketi Juul’a 438,5 milyon dolar ceza kesildi

ABD’nin en popüler e-sigara şirketi Juul’a, 18 yaş altı gençlere yönelik reklamları nedeniyle 438,5 milyon dolar ceza kesildi.

Juul’un ABD yargısıyla vardığı uzlaşma gereği 30 eyalette de çeşitli reklam yasakları uygulanacak. Bunlardan biri de 35 yaş altı kişilerin reklamlarda kullanılamaması olacak. Juul’un ABD’de satışının tamamen yasaklanması da mümkün.

Benzer haberler

Leyla Zana: Güçlü olursak muhatap alınırız

Munzur Vadisi, en önemli 100 jeolojik mirası listesine girdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi Haziran’da Juul ürünlerinin sağlığa etkisine dair yeterli veri olmadığı gerekçesiyle satışları yasaklama kararı aldı. Juul kararı temyize götürdüğü için bu karar henüz uygulamaya konmadı. Şirkete karşı çeşitli eyaletlerde açılmış bireysel davalar da bulunuyor. Juul ise 2019 yılında pazarlama stratejilerini değiştirdiklerini ve bu kararın da eski stratejilerine yönelik olduğunu söyledi.

Şirket, yasaklama girişimi hakkında ise, sundukları tüm veriler ve belgeler incelenince bu karardan vazgeçileceğine inandıklarını belirtti.

Juul ABD’de ergenler arasında e-sigara kullanımının patlamasına yol açan şirket olarak gösteriliyordu. 2019’da lise öğrencilerinin çeyreğinden fazlası e-sigara içiyordu. Öte yandan bu oran sonraki yıllarda azalmaya başladı. O dönem açılan soruşturmada, 19 yaş altına bu ürünlerin satışı yasak olsa da şirketin ergenlere yönelik pazarlamaya büyük bir önem verdiği ortaya çıkmıştı. Connecticut Başsavcısı William Tong, “Juul’un utanmazca pazarlama stratejisi nikotin bağımlısı yeni bir nesil yarattı” dedi. Şirket cezayı 6-10 yıl vade ile ödeyecek ve bu gelir tütün kullanımıyla mücadeleye harcanacak.

/bbc.com/

İlginizi çekebilir