ABD Temsilciler Meclisi’nde başkan seçiminin 6. turundan da sonuç çıkmadı

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan 6’ncı tur oylamada da başkan seçilemeyince yeni oylama ertesi güne ertelendi. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, partililerinden yeterli desteği alamadı. Cumhuriyetçi 20 vekil başka adaya oy kullanırken, Demokratların tamamı kendi adaylarına oy verse de sonuç için gerekli olan sayıya ulaşamadı.

8 Kasım 2022’deki ara seçimlerin ardından 3 Ocak’ta yeni yasama dönemine başlaması beklenen, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde başkan iki gün boyunca yapılan 6 tur oylamada seçilemedi.

Son 3 oylamada sonuçlar değişmedi

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan 6’ıncı tur oylamada Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, başkan seçilmek için yeterli desteğe ulaşadı.

McCarthy 201 oyda kalırken, kendisine destek vermemekte ısrarcı olan 20 Cumhuriyetçi vekil, oylarını vekil Byron Donalds’tan yana kullandı.

212 Demokrat üyenin tamamı ise parti liderleri Hakeem Jeffries için oy kullanmaya devam etti.

Bir milletvekili ise adaylardan hiçbirine oy vermemişti.

Cumhuriyetçiler arasındaki bölünmüşlük sürüyor

ABD Temsilciler Meclisinde son 100 yıldır ilk kez yapılan 6 oylamada da yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için Meclis Başkanı seçilemiyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın sıkı destekçisi olan bir grup Cumhuriyetçi üye, Trump’ın „McCarthy’e oy verin“ çağrılarına rağmen aksi yönde oy kullanmaya devam ediyor.

Başkan seçilene kadar oylamalar devam edecek

ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı, devlet başkanı ve başkan yardımcısından sonra protokolde üçüncü sırada yer alması bakımından önem arz ediyor.

Temsilciler Meclisi, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor. Milletvekillerinin yeni başkanın seçilmesi için gereken çoğunluğu elde edene kadar oylamaya devam etmesi bekleniyor.

/euronews/

İlginizi çekebilir