ABD, Rus askeri şirketi Wagner’i „uluslararası suç örgütü“ listesine aldı

ABD Hazine Bakanlığı, Wagner grubunu „uluslararası suç örgütü“ listesine aldı.

Beyaz Saray, Kuzey Kore’nin geçen yıl Wagner grubuna Ukrayna’da kullanılmak üzere silah sevkiyatı yaptığını gösteren uydu fotoğraflarını paylaşmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, geçtiğimiz hafta Rusya’nın Ukrayna’da kullanmak üzere Kuzey Kore’den silah aldığını belgelediklerini söyleyerek roket ve füzelerin taşındığını düşündükleri vagonların uydu fotoğraflarını paylaşmıştı.

Kuzey Kore’nin bugüne kadar Wagner’e silah temin ettiğini inkar ettiğine dikkati çeken Kirby, ilgili fotoğrafların, 18 Kasım 2022’de Rusya’dan kalkan trenlerin Kuzey Kore’ye geldiğini ve 19 Kasım 2022’de de Kuzey Kore’den silah doldurulan konteynerlerin Rusya’ya geri gönderildiğini gösterdiğini öne sürmüştü.

Kirby, Wagner’e sağlanan teçhizatın Ukrayna’da sahadaki dinamikleri değiştirmediğini belirterek diğer taraftan Kuzey Kore’nin silah göndermeye devam edeceğini düşündüklerini de belirtmişti.

Wagner?

Eski bir restoran işletmecisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı Yevgeny Prigozhin tarafından kurulan Rus paralı asker grubu, defalarca savaş suçları ve insan hakları ihlalleriyle suçlandı. Wagner, daha önce Kırım, Suriye, Libya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde konuşlandırılmıştı.

/ntv/

İlginizi çekebilir