ABD Maliye Bakanı Janet Yellen: ABD’nin temerrüde düşmesi küresel mali krize yol açabilir

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, borç limitinin artırılmaması halinde ABD’nin temerrüde düşmesinin küresel bir mali krize yol açabileceğini, ABD dolarının rezerv para birimi rolünün zarar görebileceğini ifade etti.

ABD hükümeti dün 31 trilyon 400 milyar dolarlık borçlanma limitine ulaşmıştı. Bu rakam, hükümetin halihazırda harcadığı parayı yansıtıyor.

Yellen dün de Kongre liderlerine, bakanlığın 5 Haziran’a kadar temerrüdü önleyebilecek olağanüstü nakit yönetimi önlemleri uygulamaya başladığını bildirdi.

Maliye Bakanı Yellen CNN’e verdiği röportajda, temerrüde düşülmesi halinde bunun küresel bir mali krize neden olabileceğini söyledi.

Yellen, “Bu, doların tüm dünyada işlemlerde kullanılan bir rezerv para birimi olma rolünü kesinlikle baltalayacaktır. Böyle bir senaryoda birçok kişi işini kaybeder ve borçlanma maliyetleri yükselir” değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar, iş grupları ve ılımlı muhafazakarlardan oluşan ve giderek büyüyen bir kesim, temerrüde düşmenin tehlikeleri konusunda uyarıda bulunurken Beyaz Saray, borç tavanının yükseltilmesi konusunda katı Cumhuriyetçiler’le müzakere etmeyi reddediyor. Bunun nedeni yönetimin, yeterli sayıda Cumhuriyetçi’nin nihayetinde taleplerinden geri adım atacağına dair inancı.

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler bazı hükümet programlarında kesinti yapılmasını istiyor.

/VOA/

İlginizi çekebilir