ABD liderliğindeki ikinci Demokrasi Zirvesi başladı. Başkan Joe Biden ikinci Demokrasi Zirvesini, ABD’nin dünya çapında demokrasi programlarını desteklemek için 690 milyon dolar fon ayıracağı taahhüdüyle açtı.
Biden, 2021 yılındaki ilk zirvede benzer programlar için 400 milyon doların üzerinde bir bütçe ayrıldığını duyurmuştu.
Biden yönetimi resmen bugün başlayan iki günlük zirveyi “teknolojinin demokrasiye karşı değil demokrasi için çalışması” için kullanmak istiyor. Yaklaşık 120 ülkeden liderler zirveye katılmak üzere davet edildi.
Biden, “Burada gidişatı değiştiriyoruz. Sık sık söylediğimiz gibi, bugün verdiğimiz kararların önümüzdeki birkaç on yıl boyunca dünyamızın gidişatını kesin olarak etkileyeceği bir dönüm noktasındayız” dedi.
Biden, ABD ve benzer düşünen müttefiklerin, demokrasilerin otokrasilere üstünlük sağlayabileceklerini göstermeleri gereken kritik bir anda olduklarından sık sık bahsediyor.
Biden’ın 2020 başkan adayı olarak söz verdiği zirveler, yönetiminin daha derin ittifaklar kurma ve otokratik eğilimli ülkeleri en azından mütevazı reformlara yöneltme çabasının önemli bir parçası haline geldi.
Biden ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol zirvenin açılışında yaptıkları ortak açıklamada, “Yönetilenlerin rızasına dayanan şeffaf, hesap verebilir bir yönetimin güçlendirilmesi, zamanımızın temel bir zorunluluğudur” dedi.
Yeni fon, özgür ve bağımsız medyayı destekleyen, yolsuzlukla mücadele eden, insan haklarını güçlendiren, demokrasiyi geliştiren teknolojiyi ilerleten ve özgür ve adil seçimleri destekleyen programlara odaklanacak.
Daha sonra zirvenin ”Küresel Zorlukların Üstesinden Gelmek için Demokrasi” konulu liderler düzeyindeki toplantısında konuşan Biden, “Demokrasinin güçlendirilmesi benim tutkuyla bağlı olduğum bir konu. Bunun çağımızın belirleyici mücadelesi olduğuna inanıyorum ve bugün gururla söyleyebiliriz ki dünya demokrasileri zayıflamak yerine güçleniyor. Dünyadaki otokrasiler ise güçlenmiyor, zayıflıyor” dedi.
Zelenski’den Rusya ve demokrasi mesajı
Biden ayrıca, dünya demokrasilerinin Ukrayna’ya destek konusunda sergiledikleri “eşi benzeri görülmemiş birlikteliği” kutladı ve ABD’nin “Rusya’nın acımasız saldırganlık savaşına” karşı “demokrasilerini savunan cesur Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olmaya” devam edeceği sözünü verdi.
Biden’ın 2021 Aralık ayındaki ilk demokrasi zirvesinden bu yana dünya çalkantılı bir 15 ay geçirdi. Ülkeler Corona virüsü pandemisinden çıktı ve Rusya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük ölçekli savaş olan Ukrayna işgalini başlattı.
Aynı oturuma Biden’la birlikte, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de katıldı.
“Zalim Rusya’nın kanlı elleriyle, füzelerle, toplarla, bombalarla ve tanklarla ulaşabildiği yer Ukrayna’dır. Ancak Kremlin’in hırsları sadece ellerinin uzandığı yerde bitmiyor” diyen Zelenski, Moskova’nın dünya demokrasileriyle savaş halinde olduğunu vurguladı.
Rusya’nın dezenformasyon, seçimlere müdahale, casusluk, yolsuzluk, istismar, siber suçlar, bir enerji krizini tetiklemeye çalışma ve halkları akıldığı elektrik veya gaz faturalarıyla vuracak fiyat patlamaları yoluyla savaştığını söyleyen Zelenski, Moskova’nın gıda piyasalarını sıkıştırma çabalarını da demokrasilere karşı bir başka savaş eylemi olarak nitelendirdi.
Zirvede Rusya’yı yenmek için daha fazla silah talebinde bulunan Zelenski, “Demokrasinin düşmanları kaybetmeli” dedi.