ABD, İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyi’ni İran’ın Rusya’ya verdiği İHA’lar için olağanüstü toplantıya çağırdı

ABD, İngiltere ve Fransa, İran dronlarının Ukrayna’da kullanılmasıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

ABD medyasında yer alan haberlerde, ABD, İngiltere ve Fransa’nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu akşam İran insansız hava araçlarının tehlikeleri ve Ukrayna’da kullanımları hakkında olağanüstü bir toplantı yapacağı bildirildi.

Üç ülkenin bu talebi, Ukraynalı yetkililerin Rusya’yı son iki hafta içinde İran insansız hava araçlarını sivil alanları hedef almakla suçlamasının ardından geldi.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında drone uzmanları katılacak

Birkaç drone uzmanının da Ukrayna’da bulunan ve Ukrayna’nın İranlı olduğunu söylediği imha edilen insansız hava araçlarının parçalarını incelemek için Güvenlik Konseyi toplantısına katılması planlanıyor.

ABD medyasına göre, Ukrayna’da bulunan İHA’ların parçaları, Tahran yakınlarındaki silahlı gruplar tarafından Yemen ve Suriye’de kullanılan İran İHA’larının aynısı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vidant Patel Salı gecesi düzenlediği basın toplantısında, İran insansız hava araçlarının Rusya’ya konuşlandırılmasının ve Ukrayna’da kullanılmasının 2015 nükleer anlaşmasının ihlali olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı’na göre Rusya, Ukrayna birliklerine saldırmak ve hareketlerini izlemek için İran insansız hava araçlarını kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy geçen hafta, Rusya’nın başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna şehirlerine yönelik son saldırılarda Kamakazi ve Shahid 136 da dahil olmak üzere İran insansız hava araçlarını kullandığını söyledi.

13 sivil yaşamını yitirmişti

Kiev önceki sabah güne patlamalarla uyanmış, patlamaların Rusya’nın İHA saldırılarından kaynaklandığı bildirilmişti. Edinilen bilgilere göre Kiev’e yapılan saldırılarda Kamikaze insansız hava araçlarının kullanıldı. Sosyal medyada büyük yankı uyandıran saldırıların İran’a ait kamikaze İHA’larla yapıldığı ileri sürüldü. Saldırıda 13 sivil yaşamını yitirdi.

Kiev’e yapılan kamikaze saldırılarından sonra ABD, Fransa ve İngiltere; söz konusu ‘dronların BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararının ihlali’ anlamına geldiğini ifade ederek duruma tepki göstermişti.

İran’ın nükleer anlaşmasıyla ilişkili bu karar, bu ülkenin belirli askeri teknolojileri transfer etmesini yasaklıyor.

/Ajans-rd/

İlginizi çekebilir