ABD, Guantanamo Kampı’nın kapatılmasını hızlandırma yönündeki yeni önlemleri onayladı

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, mahkumların başka yerlere taşınmasını denetlemek üzere üst düzey bir diplomat atayarak, Guantanamo Hapishanesi’ni kapatma çabalarını yoğunlaştırdı.

Wall Street Journal’ın dünkü haberine göre, Başkan Joe Biden yönetimi Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde yer alan ABD Deniz Üssü topraklarında bulunan Guantanamo Kampı’nı kapatma çabalarını yoğunlaştırdı. Guantanamo özel temsilcisi olarak atanan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Tina Kaidanow, tahliye ve transfer olasılığını ele almak üzere mahkumların davalarını inceleyecek. Hapishanenin kapatılma prosedürlerinin hızlandırılması için atanan Kaidanow’un çalışmaları hakkında doğrudan Dışişleri Bakanlığına rapor veremeyeceği belirtildi. Büyülelçi olan Kaidanow, eski Başkan Barack Obama döneminde Terörle Mücadele Koordinatörü olarak iki dönem görev yaptı.

Gazetenin işaret ettiği kaynaklar, görevinin ilk yılında siyasi tartışmalardan kaçınmak için bu konuya daha az ilgi gösteren Biden’ın, Guantanamo Kampı’nı kapatma yönünde verdiği sözü yakında yerine getireceğini bildirdi. Eylül saldırılarını organize etmekle suçlanan Halid Şeyh Muhammed dahil olmak üzere bugün yalnızca 36 mahkûmun bulunduğu hapishanenin işletilmesi yılda 540 milyon dolara mal oluyor. Şimdiye kadar yaklaşık 800 kişinin hapsedildiği Guantanamo için 7 milyar dolar harcandığı ve on binlerce askerin göreve alındığı biliniyor. Nitekim bu yüksek maliyetler işgücü yoğunluğundan kaynaklanıyor.

Benzer haberler

HRW: Türkiye’nin işgal ettiği ‘Güvenli…

ABD, İsrail’i ‘soykırım’ ile suçlayan BM raporunu…

Halid Şeyh Muhammed’in ve onunla iş birliği yapmakla suçlanan diğer 4 kişinin avukatları, ömür boyu hapis cezasına karşılık suçlarını itiraf etmelerine imkân sağlanması yönünde davayı çözmek için gizli görüşmelerde bulunuyor.

Guantanamo Hapishanesi, yurtdışında yakalanan yabancı teröristlerin buraya getirilmesi için Ocak 2002’de kurulmuştu. Söz konusu tutukluların çoğu, George W. Bush ve Barack Obama yönetimleri sırasında ülkelerine geri gönderildi veya bir başka ülkeye transfer edildi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Guantanamo’ya en son 2008 yılında bir tutuklu gönderildi. Bazı mahkumların neredeyse 20 yıldır burada tutuklu bulunduğu biliniyor.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir