ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, Mesud Barzani ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı ile Barbara Leaf ile görüşen KDP Lideri Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki temel sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.  Leaf ise, “Başkan Biden, Kürdistan Bölgesi’ni büyük önem veriyor” dedi.

Mesud Barzani, bugün Pirmam’da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ve ABD Başkonsolosu Irvin Hicks’ten oluşan heyeti kabul etti.

Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Leaf görüşmede, Başkan Biden’ın Mesud Barzani’ye selamlarını iletti.

Barbara Leaf, “Başkan Biden, Kürdistan Bölgesi’ne büyük önem veriyor ve Kürdistan Bölgesi, ABD dış politikasının önceliklerinden biri” ifadelerini kullandı.

“Kürdistan Bölgesi, Irak’ın egemenliği ve istikrarı, bölgede istikrar ve ilerlemenin temelidir” diyen Leaf ayrıca ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile Irak federal hükümeti arasındaki ilişkilerden duyduğu endişeyi dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Mesud Barzani’nin sorunların anayasa temelinde çözümü konusundaki tavrını takdir ettiğini ifade ederek, Barzani’den ”bilgeliği ve nüfuzuyla sorunların çözümün ve Irak’taki siyasi çıkmazı sona erdirmede konusunda rol almasını” istedi.

KDP Lideri Mesud Barzani de Başkan Biden’a selam ve saygılarını iletti. Barzani ayrıca, Irak’taki siyasi durum ve Irak’taki siyasi çıkmazın sebepleri hakkında da bilgi verdi.

Barzani, Irak’taki sorunların ve siyasi krizin, ”Bağdat’ın anayasaya uymaması, siyasi süreçte ortaklık, denge ve uzlaşma ilkelerine riayet etmemesi, seçim sonuçlarına ve demokratik sürece saygı duymamasından” kaynaklandığını söyledi.

Barzani, “Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki temel sorunlar anayasa çerçevesinde çözülmelidir. Her türlü anlaşma anayasa temelinde net ve ciddi bir şekilde çalışılmalıdır” dedi.

Irak’taki krizin aşılması konusunda karşılıklı kabul kültürü olmasının önemine vurgu yapan Barzani, hiçbir partinin diğer bir tarafı silmeye çalışmaması ve anayasaya saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda erken seçime gidilmesi tartışması da gündeme geldi. Bu konuda Barzani, “siyasi ve hukuki alt yapının oluşturulması”  “hiçbir parti ya da cemaatin ötekileştirilmemesi” ve “seçim sonuçlarına saygı duyması” şartıyla erken seçime itirazlarının olmayacağını ifade etti.

 

/ rûdaw /

İlginizi çekebilir