AB, Rusya yaptırımlarını delen üçüncü ülke, kişi ve şirketlere yaptırım uygulama konusunda anlaştı

Avrupa Birliği Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya karşı aldığı yaptırım kararlarını delen kişi, kuruluş ve ülkelere karşı ölem alma üzerinde anlaştı.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhurriyeti yönetiminden yapılan açıklamada AB yaptırımlarını delmenin suç kapsamına alınmasını oy birliği ile kabul edildiğini açıkladı.

Bu kararla AB yaptırımlarını delen üçüncü ülkeler, bu ülkelerin vatandaşları ya da kurumları da yaptırıma maruz kalabilecek

Yapılan açıklamada Çek Adalet Bakanı Pavel Blazek „AB, Rusya’nın Ukrayna’ya tahrik olmaksızın ve gayrimeşru şekilde açtığı savaşa kararlılıkla cevap vermiştir. Agresif tavırlarını sürdürme yeteneğini kırmak için Rus ekonomisini hedef alan daha önce hiç görülmediği kadar çok yaptırım kararı almıştır,“ ifadeleri yer aldı.

Bu yaptırımların başarılı olmadığı için ortak bir çaba gerektiğini vurgulayan Blazek, bugünkü kararın bu yaptırımların etrafını dolaşma girişimlerini engellemek için önemli bir araç olduğunu söyledi.

AB ülkeleri şu ana kadar 8 ayrı paketle Rusya’nın önemli gelir kaynaklarını özellikle petrol ve kömür sektörlerini hedef alan yaptrırımlar açıklamıştı.

Türkiye de gündemde

Türkiye ise sık sık bu yaptırımları delmekle suçlanarak ambargoya rağmen Rus petrolünün dolaylı yollardan AB ülkelerine girişine aracılık ettiği ileri sürülüyordu.

Basın açıklamasında yaptırımları delmenin suç kapsamına alınmasının caydırıcı önlemlerden ilki olduğu belirtilirken ikinci adımın böyle bir durumda verilecek cezaların ve uygulanacak kanunun düzenlenmesi olduğu belirtilti.

AFP’ye konuşan bir kaynak da Avrupa Komisyonu’nun hafta sonuna kadar bununla ilgili tasarıyı sunacağını belirtti.

Ankara, yaptırımların delindiği yolundaki iddiaları reddediyor.

Diğer yandan ABD Hazine Bakanlığından yetkililer, son dönemde yaptırımların delinmemesi konusunda Türk yetkililerle görüşmek üzere Ankara’da temaslarda bulunmuştu.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir