9. Duhok Uluslararası Film Festivali başlıyor

 9. Duhok Uluslararası Film Festivali yarın başlayacak. Festival 8 Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek. Kürt oyuncu ve yönetmen Husên Hesen’in “Bûka Baranê” filmi, festivalin açılış filmi olarak gösterilecek.

9. Duhok Uluslararası Film Festivali İletişim Sorumlusu Hesen Arif, Rûdaw’a bu yılki festival için 570 filmin başvurduğunu, bunlar arasından 51’i yabancı, 47’si yerli (Kürt filmi) olmak üzere 98 filmin festival gösterimi için seçildiğini söyledi.

Hesen Arif, festivalde Uzun Metraj, Uzun Metraj Belgesel, Kısa Film ve daha başka birçok kategoride 55 filmin filmin yarışacağını bunlar arasında 27 filmin Kürtçe, 28 filmin ise yabancı olduğunu söyledi.

Bu yılki ana teması “Göç” olan festivalde filmler sinema gösterimlerinin yanı sıra Duhok yakınlarındaki Rojavalı göçmenlerin yaşadığı Domiz Mülteci Kampı’nda da gösterilecek.

Festivalde çok sayıda Kürt ve yabancı sinemacının yanı sıra Almanya’da yaşayan ve festivalde gösterilecek bir filmde rol alan Doğu Kürdistanlı ünlü Rapçi Xeter de yer alacak.

Hesen Arif, festivalin açılış filmi olarak Husên Hesen’in son filmi “Bûka Baranê”nin gösterileceğini söyledi.

Brezilyalı yapımcı Marco Telechia festivalde

9. Duhok Uluslararası Film Festivali’nde Kürt Filmleri Jüri Başkanlığını Brezilyalı yapımcı Marco Telechia yapacak. Telechia’nın yapımcılığını üstlendiği filmler arasında 2013 yılında çekilen, Matt Dillon ve Naomi Watts’ın rol aldığı “Sunlight Jr.” ile Tom Cruise’un oynadığı “American Made” filmleri yer alıyor.

Duhok’ta doğup çocuk yaşlarda ailesiyle birlikte Almanya’ya taşınan Kürt yönetmen Solin Yusif, Uluslararası Film Jürisi’nin başkanlığını yapacak. Solin Yusif, 2008 yılında Baden-Württemberg’de sinema bölümünde okumaya başladı. “Trattoria” adlı filmi Berlin ve Almanya’nın pek çok yerinde gösterildi. 2015 yılında “Çatısız Ev” filmiyle ünlendi. Şu anda Netflix, Amazon Prime ve Disney Plus platformları için çalışıyor.

Polonya Ulusal Film Okulu’ndan mezun olan İsveçli senarist ve yönetmen Jennifer Malmquist de Kısa Film Jüri Başkanlığı yapacak.

Kürtçe film yarışması bölümünde 6 film yarışacak

Festivalin en önemli bölümünü ise 6 filmin yarışacağı Kürtçe film yarışması bölümü oluşturuyor: Rojavalı yönetmen Mano Xelil’in hazırladığı ve birçok uluslararası ödül alan “Cîran”; Ali Kemal Çınar’ın yönettiği “Beriya Şevê (Geceden Önce)”; Kürdistan Bölgesi’nden yönetmen Husên Hasen’in yönettiği “Bûka Baranê (Yağmur Gelin)”, Lütfi Erdem’in “Pîrebok”, Bilal Korkut’un “Bîraxane” ve Kazım Öz’ün “The Life of a Sbowflake”.

Kürtçe belgesel yarışmasında ise Kürdistan’ın 4 farklı parçasından ve yurt dışından Kürt yönetmenlerin 6 filmi gösterilecek. Rojhilat’tan Firya Yunisi’nin yönettiği, “Goristanî Zîndûwan (Yaşayanlar Mezarlılığı)”, Rojhilat’tan Serkêw Misgerî’nin yönettiği “Zimanî Daykî (Anadil)”, Zeynep Akyol’un yönettiği “Rojek”, Kerem Tekoğlu’nun yönettiği “Şeva Reş (Kara Gece)”, Elif Yiğit’in yönettiği “For Justice”, yönetmenliğini Nevine Gerits’in üstlendiği “Paşa, Annem ve Ben” filmleri izlenecek.

Fatih Akın da katılıyor

Festivalin katılımcılarından Türkiyeli yönetmen Fatih Akın’ın da yer aldığı özel gösterim bölümünde 2022 yapımı “Rheingold” filmi gösterilecek. Fatih Akın’ın yönettiği “Rheingold” filminde rol alan Rojhılatlı  rapçi Xeter de festivale katılıyor. 1981 yılında Rojhılat’ın Sine kentinde doğan ve Almanya’da yaşayan, Xeter (Jîwar Hacibî), 2008 yılında ilk albümünü çıkardı, birçok filmde rol ve ödüller aldı.

Kardo Rezazi

İsveç’in Uppsala kentinde bir mülteci kampında dünyaya gelen, Stockholm ve Malmö’de tiyatro eğitimi alan Kürt oyuncu Kardo Rezazi, 2018’de vizyona giren “Alex” televizyon dizisi de dahil olmak üzere 20’den fazla yapımda rol aldı. Rezazi de “Rheingold”da oynuyor

Festival afişi

Ukraynalı-Alman grafik sanatçısı ve ressam Yana Vakshina tarafından hazırlanan 9. Duhok Uluslararası Film Festivali’nin afişinde “Göç” teması işleniyor.

Yabancı filmlerde Kürtçe altyazı bulunacak

Duhok Film Festivali’nde bu yıl ilk kez yabancı filmler Kürtçe altyazılı sunuluyor. 52 filmden 30’u altyazılı.

Duhok Uluslararası Film Festivali’nin başkanlığını Emir Ali, sanat yönetmenliğini ise Şevket Emin üstleniyor.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir