5 Haziran’da İzmir’de Dengbêj Şakiro için anma etkinliği yapılacak

Hezkurd Ege, Dengbêj Şakiro’nun vefat yıl dönümü olan 5 Haziran’da onun hatırasına bir anma etkinliği düzenleyecek.

Anma etkinliğini Twitter hesabından paylaşan Hezkurd Ege, “5 haziran dengbej Şakiro’nun ölüm yıldönümünde ‘Dengbêjlerin Şahı Kewê Ribat’ gibi isimlerle anılan Dengbêj Şakiro’yu anma gecesi düzenliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Din Çanda Kurdî da Dengbêjî û Rola Şakiro / Kürt Kültüründe Dengbêjlik ve Şakiro’nun Rolü” adlı anma etkinliği 5 Haziran’da “Nazım Hikmet Kültür Merkezi Oska Pasajı No: 20 Konak / İZMİR” adresinde düzenlenecek.

Dengbêjlerden Zahiro, Kerîmê Jîrkî ve Şakirê Kopê’nin katılacağı anma etkinliğine Veysel Çamlıbel, Ahmet Aras ve Seyîdxan konuk olarak katılacak.

Moderatörlüğünü Ayhan Erkmen’in yapacağı anma programı, “Çanda me, rûmeta me ye / Kültürümüz onurumuzdur” şiarıyla düzenlenecek.

Dengbêj Şakiro

Kürtler arasında eşsiz sesi nedeniyle “Kewê Ribat”ve “Şahê Dengbêjan” olarak bilinen Şakiro, 1936’da Ağrı’nın Eleşkirt ilçesine bağlı Navik köyünde doğdu, 1996 yılında İzmir’de hayata gözlerini yumdu.

Şakiro’nun ailesi 1959 yılında sürgün edilir. Tam 7 yıl süren sürgünün ardından 1966 yılında Muş’a döner ve Dengbêj Resoyê Gopala’nın öğrencisi olur.

Ailesi 2 sene sonra yani 1968’de Erzurum Karayazı’ya yerleşir. Dengbêj Şakiro 1983 yılında Ankara’ya gidip 3 yıl orada kalır. Daha sonra 1986 yılında kardeşleri için İzmir’e gider ve orada da Kürtlerin “civat” dediği meclislerde “kilam”lar okuyor.

Saatlerce durmaksızın kilam söylemekle nam salan en büyük Kürt dengbêjlerinden biri olan Şakiro, güçlü gırtlağı ile kilamları bülbül gibi okur ancak bu güçlü ses, 5 Haziran 1996 yılında, 60 yaşındayken İzmir’in Bornova ilçesi Çamkule Mahallesi’nde kirada oturduğu evinde, böbrek hastalığı nedeniyle hayata gözlerini yumar.

Kürtlerin yaşadığı tüm coğrafyalarda güçlü sesi ile öne çıkan dengbêjden biri olan Şakiro bu nedenle “Şakirê Mezin” olarak da bilinir.

Gulê Dêran, Şerê Mala Nêsir, Eliyê Pûrto, Nêçîrvano, Geliyê Zîlan, Esmer, Kewê, Kejê ve Sebrê, Dengbêj Şakiro’nun seslendirdiği önemli eserleri arasında.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir