39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na sadece üç Kürt yayınevi katılıyor

Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle bu yıl 39’uncusu düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na, yüksek masraflar nedeniyle sadece üç Kürt yayınevi katılıyor. Fuarda sosyolog İsmail Beşikçi kendi kitaplarını imzalıyor. Öte yandan Selahattin Demirtaş’ın kitapları da diğer yazarlar tarafından imzalanıyor.

39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Fuarı bu yıl “Kitap Şehre Dönüyor” sloganıyla Beylikdüzü’ndeki TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

3 Aralık’ta başlayan ve 11 Aralık’a kadar devam edecek olan fuara bu yıl yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda yayınevi katılıyor.

Ancak önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da fuarda az sayıda Kürt yayınevi stant açabildi. Nûnihar, Sîtav ve Dara yayınevlerinin dışında diğer Kürt yayınevlerinin çoğu, masrafların yüksek olması nedeniyle fuarda yer alamadı.

Kürt yayıncılar, bu tür fuarların kendileri için çok önemli olduğunu ancak kitapların nakli ve stant ücretleri gibi ekonomik nedenler yer alamadıklarını belirtiyor.

Nûbihar Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, “Yayıncı, yazar ve okuyucular için kitap fuarı çok iyi bir fırsat. Ancak birçok Kürt yayınevi satışlarla masraflarını karşılayamıyor. Bu nedenle katılamıyorlar. Zaten bazıları da İstanbul’da değil” dedi.

Sîtav Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Kahir Bateyi de, “Stantlarımıza ilgi fena değil ama daha fazlasını bekliyoruz. Buranın kirası için büyük ücretler istiyorlar. Ekonomik kriz nedeniyle stantların kirası önceki yıllara oranla 2-3 kat artmış” diye konuştu.

İsmail Beşikci Vakfı tarafından hazırlanan Kürtçe ve Türkçe kitaplar da fuarda yer alıyor. Ünlü sosyolog İsmail Beşikci, fuar boyunca kitaplarını imzalayacak.

Rûdaw’a konuşan Beşikci, “Böyle kitapları imzalamak çok güzel bir duygu. Buraya gelen arkadaşlarla kısa da olsa sohbet edebiliyoruz, konuşabiliyoruz” dedi.

Fuar boyunca 2 bin 200 yazar kitaplarını imzalayacak, sohbetlere katılacak. Bunlar arasında çok sayıda Kürt yazar ve şair de bulunuyor.

Yazar Recep Dildar, “Bir Kürt yazar olarak TÜYAP Kitap Fuarı’nda kitaplarımı imzaladığım için mutluyum. Çünkü İstanbul’da çok sayıda Kürt var” diye belirtti.

Tarihçi yazar Celal Temel de, “Biz Kürtler zaten kitaplarımızı yayınlayamıyoruz. Ekonominin durum ortada. Okurlara ulaşabilmek için fuar bizim için bir fırsat oluyor. Ama maalesef yine de çok zorluklar var” şeklinde konuştu.

Yazar Dağistan Karakoç ise, “Ekonomik şartlar, Kürtlerin yaşamı, büyük şehirlerdeki ortam Kürtleri okumaktan uzaklaştırmış” yorumunu yaptı.

Öte yandan fuarda bir çok yazar, Edirne Cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş’a destek için kitaplarını imzalıyor.

Yazar Yavuz Ekinci, “Bugün Selahattin Demirtaş’ın kitaplarını imzalamak için buradayız. İnanıyorum ki Demirtaş yakın zamanda gelip kendi kitaplarını imzalayacak” dedi.

Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi kağıt ve baskı gibi materyallerin maliyetini de yüzde 300 artırdı. Yayıncı ve okurlar, kitap fiyatlarının artmış olmasından şikayet ediyor.

Fuara katılan Berivan Altay, “Kitapların fiyatları çok yüksek. Ben de herkes gibi yüksek fiyatlardan şikayetçiyim” diye belirtti.

Fuar, panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 300’ü aşkın kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde yazarlar, okurlarıyla buluşma fırsatı bulabilecek. Fuarı 8 günde yaklaşık 750 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir