30 yıllık ağır hasta tutuklu Kırtay ölüm döşeğindeyken tahliye edildi: 51 gün sonra yaşamını yitirdi

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde yer alan ve 22 Mart’ta tahliye edilen 30 yıllık tutuklu Abdulhalim Kırtay, bu sabah yaşamını yitirdi. Kırtay’ın cenazesinin, Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda defnedileceği öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Abdulhalim Kırtay, Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde 1993’te gözaltına alındı. Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaktan” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kırtay, Rize, Sêrt, Wan, Amed, Êlîh, Kırklareli, Yozgat, Dîlok, İzmir gibi birçok cezaevine sürgün edildi. Cezaevinde çeşitli hastalıklara yakalanan Kırtay, 3 defa fıtık ameliyatının yanı sıra ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon ve hemoroit hastalıklarıyla mücadele etti. Kırtay, Kasım 2022’de İzmir Menemen Devlet Hastanesi’nde, 4 gün boyunca elleri kelepçeli bir şekilde tedavi edildi.
Kırtay, 30 yılın ardından hastalıkları ilerlemiş bir durumdayken 22 Mart’ta tahliye edildi. Balıkesir Burhaniye T Tipi Cezaevi’nden tahliye edilen Kırtay, sonrasında birçok kez fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir