2 bin 700 yıllık dışkı, Avrupalıların peynir ve bira tükettiğini gösterdi

Avusturya’da biyologlar insanoğlunun peynir ve bira ile bağının neredeyse 3 bin yıl öncesine dayandığını ortaya çıkardı.

Avusturya Alpleri’ndeki bir tuz madeninde bulunan insan dışkısını analiz eden bilim insanları, 2 bin 700 yıl önce insanların Roquefort türü mavi küflü peynir ve birayı sanıldığından daha gelişmiş yöntemlerle ürettiğini gösterdi.

Current Biology dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı Eurac Araştırma Enstitüsü’nden mikrobiyolog Frank Maixner, insanların fermantasyonu bilinçli olarak kullanmasının kendisini “çok şaşırttığını” söylüyor.

 

“Gıdaları değiştirmenin en eski kanıtı”

Arkeolojik çalışmalar alkol tüketiminin daha eskilere dayandığına işaret etse de bu çalışma, o dönem kıtada bira tüketimini kanıtlayan ilk moleküler kanıt olma özelliğine sahip.

Maixner, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Hallstatt bölgesinin, 3 bin yılı aşkın bir süredir tuz üretimi için kullanılan “hiçliğin ortasında çok özel bir yer” olduğunu söylüyor.

“Bu sebeple bütün sakinler madenden çalıştı ve yaşadı” diyen araştırmacı, iş sırasında tekrar dışarı çıkmamak için madende yemek yendiğini ve tuvalet ihtiyacının da aynı yerde giderildiğini dile getiriyor.

Yüksek tuz konsantrasyonu ve yaklaşık 8 derecelik sabit sıcaklık sayesinde dışkının madende korunabildiğini ve binlerce yıl zarar görmediğini söylüyor araştırmacı.

Biri Tunç Çağı, ikisi Demir Çağı ve biri de 18. yüzyıldan kalma olmak üzere toplam dört dışkı örneğini analiz eden çalışma, bunlardan yaklaşık 2 bin 700 yaşında olanının gıda işlemede kullanılan ‘Penicillium roqueforti’ ve ‘Saccharomyces cerevisiae’ mantarlarını içerdiğini ortaya koydu.

Fermantasyon işleminin “bilinçli ve sürekli” yapıldığının da kanıtlayan çalışma, mantarların sadece bir dışkıda bulunmasından dolayı başka dışkıların da incelenerek fermantasyonlu gıda tüketiminin sadece bazı dönemlerde mi yoksa genel bir uygulama mı olduğunu görmek istiyor.

Dengeli bir beslenme

O dönem yaşayan insanların nasıl beslendiğine dair de kanıtlara ulaşan araştırmacılar buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların tüketildiğinin görüldüğünü bunun yanında bazı meyvelerin de öğünlerde bulunduğunu gözlemledi.

Dengeli bir şekilde beslendikleri gözlemlenen tuz madeni işçileri protein ihtiyacını ise etten ve fasulyeden almış.

/euronews/

İlginizi çekebilir