15 gündür annesiyle cezaevinde olan bebeğin anneannesi yetkililere vicdan çağrısı yaptı

Annesiyle birlikte cezaevinde iki haftayı tamamlayan 10 aylık İpek Kübra bebek, yeni ortamına alışamadı. Annesinin kucağından inmeyen bebek için götürülen kanguruyu cezaevi yönetimi içeri almadı. Torununa kavuşmak isteyen anneanne Emine Mercimek, yetkililere vicdan çağrısı yaptı.

 

Şadinaz Yaşa Yılmaz, BM ve AİHM’nin suç saymadığı fiiller nedeniyle hapis cezasına çarptırılarak 10 aylık bebeğiyle iki hafta önce Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne kondu. Yargılama sürecinde ev hapsi kurallarını ihlal etmeyen taze anne için verilen tutuklama kararı, ailesini şok etti.

BEBEK KANGURUSUNU İÇERİ ALMADILAR

Eşi Volkan Yılmaz ve annesi Emine Mercimek, iki haftadır yaşadıkları perişanlığı insan hakları savunucusu milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na anlattı. Girdiği kalabalık ortamı yadırgayan bebeğin anne kucağından hiç inmediğini aktaran Emine Mercimek, yetkililere şu sözlerle sitem gönderdi: ‘’Kızım telefon görüşünde bebek kangurusu istedi. Götürdük, tamamen bezden olan malzemeyi içeri almadılar. Bebeğin kıyafeti haricinde ne besin alıyorlar, ne oyuncak alıyorlar.’’

UYKU VE BESLENME DÜZENİ BOZULMUŞ

Dertli anneanne, kızı ve torununun koğuşta yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlattı: ‘’Kübra beton zeminde sürünüyormuş. Yere serdikleri battaniyeye görevliler basıyormuş. Bebek, ranzaların paslı ayaklarına el sürüp ağzına götürüyormuş. Uyku düzeni de beslenme düzeni de bozulmuş. Kızımın da psikolojisi çökmüş.’’

DOĞDUĞUNDAN BERİ HİÇ DIŞARI ÇIKMADI

Bebeğin huzursuzluğunun nedenini ise baba Volkan Yılmaz açıklığa kavuşturdu. Eşinin yargılama sürecini ev hapsinde geçirdiğini hatırlatan Yılmaz, ‘’Çocuk hep evde büyüdü, dışarıyı görmedi. O yüzden herkese yabancılık duyuyor. İkimizden başkasını istemiyor’’ dedi.

İki duruşmada karar verilen yargılamada mahkeme heyetinin eşinin savunmasına kulak asmadığından dert yanan Volkan Yılmaz, ‘’Cezası kesinleşmemiş bir annenin bebeğiyle hapse konmasına anlam veremiyoruz” siteminde bulundu.

SÜT KESİLDİ, BEBEK SOĞUK ÇORBALARI İÇEMİYOR

Anneanne Emine Mercimek, katıldığı yayında torununu cezaevine teslim ettiği güne dair detayları anlattı. Kızına ceza verilip tutuklanmasına hükmedilince şoka girdiğini söyleyen Mercimek, gerekli eşyaları yanına alıp torunuyla cezaevi önüne gitmiş. Mesai bittiği için ilk denemede bebeği içeri veremediğini anlatan anneanne, ‘’Emzikli çocuğu annesine iletmemiz gerekiyordu. Damadım akşam akşam birkaç hastane dolaşarak bebek için rapor aldı. İçeri verebildik, ama bebek hastane hastane dolaşırken üşütmüş, içeride hastalandığını duyunca perişan olduk.’’ dedi.

Son telefon görüşünde kızının sütünün bittiğini, bebeğin soğuk çorbaları içemediğini nakleden Emine Mercimek, ‘‘Bebekli anneyi hapse koyanlara insaf diliyorum’’ temennisinde bulundu.

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vicdanları rahatlatan bir karar vermesini isteyerek yayını tamamladı.

Türkiye’de BM ve AİHM’in suç saymadığı fiiller yüzünden son 7 yılda 102 bin kişi hapse kondu. 2022 yılı sonu verilerine göre bu tür suçlamalar nedeniyle 18 bini aşkın kişi halen cezaevinde bulunuyor.

Kaynak: Bold medya

İlginizi çekebilir