10 Ekim Katliamı’nın araştırılması önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla verdiği Meclis Araştırma önergesi Genel Kurul’da görüşüldü.

Genel Kurul’da önergeye dair söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın nasıl göz göre göre geldiği, IŞİD üyelerinin Ankara’ya gelmesine nasıl göz yumulduğunun ortaya çıktığını anlattı.

Ankara Valiliği tarafından anma günü alana dikilecek mabet ağacı ginkgo fidanlarını gece yarısı taşıyıp götürdüğünü hatırlatan Kerestecioğlu, “Geride kalanların yas tutabileceği ağaç fidanına bile tahammülü olmayanların iflah olmasını tabii ki beklemiyorum. Çünkü düzen hep böyle yürür. Cumartesi Anneleri yıllarca kayıplarını aradıkları Galatasaray meydanından uzaklaştırılır ve onların yerine başka anneler makbul kabul edilerek diğerlerinin yok olacağı sanılır. Bir tren kazası olur, ‘Bu bir kaza değil, cinayet’ diyen yakınları tam da Anayasa Mahkemesinin önünde saldırıya uğrar. Soma’da madenciler ölür, ölenlerin yakınlarına bir tekme atan bir kamu vardır mutlaka. ‘Devlet ve iktidar aynı şey değil’ diyenlerin sesini duyuyorum ama aynı şey” dedi.

Katliamda kamu ihmali

Türkiye’de korunması gerekenin yurttaş değil devlet olduğu anlayışının hakim olduğunu kaydeden Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

“Beş yıldır süren davada kamu görevlilerinin bir dizi ihmali olduğu da ortaya çıktı. Bombacıları taşıyan Yakup Şahin’i patlayıcı hazırlığında kullanılan ham madde aldığı için 30 Eylül’de Nizip Emniyeti takibe aldı, Antep Emniyetini uyardı, Antep Emniyeti hiçbir şey yapmadı. IŞİD katliamlarını örgütleyen fail Nusret Yılmaz 2 defa Gürcistan’a geçmek istedi, kırmızı bültenle arandığı için Gürcistan kabul etmedi, Yılmaz şu anda belki de elini kollunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Katliam öncesi mülkiye müfettişleri ‘Saldırı gerçekleşebilir’ diye rapor hazırladılar, Terörle Mücadele bu konuda hiçbir şey yapmadı.”

‘Yaralılara biber gazı sıkıldı’

Ardından konuşan CHP’li Murat Emir, Katliam günü yaralılara biber gazı ve tazyikli su sıkıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Altı yıldır, biz, orada özellikle ölenlerin yakınları, olması gerektiği gibi bir anma töreni dahi gerçekleştiremiyoruz. Bizler dahi, milletvekilleri dahi gazlanmadan, joplanmadan o anma törenleri gerçekleştirilmiyor ama orada insanların anmasına dahi engel olan devletin polisi, her nasılsa Ankara Garı’na girenleri arama ihtiyacı dahi duymamıştı ve o aramanın niye yapılmadığının hesabı hâlâ sorulmuş değil. Hitler, Berlin’de kitap yaktığı için anılıyor. Sizler de maalesef, gecenin bir yarısı ağaç topladığınız için anılacaksınız. Böyle bir lekeyi size bile yakıştıramadım” sözlerini sarf etti.”

Konuşmalardan sonra HDP’nin katliamın araştırılması için verilen önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP’li Ali Şeker de “Ortada sorumlu yok ha? Niye araştırmadınız etkin soruşturma olup olmadığını? Niye araştırılmasını istemiyorsunuz ısrarla senelerce?” sorularını yöneltti.

Kaynak: Karınca

İlginizi çekebilir